Volledig scherm
Het team van In de Karkol met in het midden eigenaar Bart Hochstenbach werd in 2014 al uitgeroepen tot het beste café van Limburg. © Facebook

Beste café van Nederland staat in Maastricht

In de Karkol in Maastricht is door vakblad Misset Horeca uitgeroepen tot het beste café van Nederland 2016. De kroeg staat al elf jaar in de top 10 maar nu eindelijk op de eerste plaats. De plekken twee en drie in de jaarlijkse Café Top 100 zijn voor De Pintelier in Groningen en 't Voorhuys in Emmeloord.

Het winnende café is volgens de jury een 'zuidelijke parel' waar ieder bezoek 'memorabel' is. 'Zelfs in een caféstad als Maastricht staat In de Karkol nog op eenzame hoogte.' De eerste plaats was vorig jaar voor In den Bockenreyder in het Brabantse Esbeek. 

Maastricht koploper
Dankzij de overwinning van In de Karkol schrijft Maastricht geschiedenis. De provinciehoofdstad is nu de enige stad in Nederland met vier verschillende winnaars in de kroegenranglijst. In 2011 eindigde café De Bóbbel op de eerste plaats, in 2002 De Poshoorn en in 1996 In den Ouden Vogelstruys. Dit ook bij toeristen bekende café aan het Vrijthof eindigde dit jaar op de 23e plaats.

Hoogste binnenkomer
De vierde plek in de ranglijst van 2016 is voor een andere Limburgse kroeg: De Klep in Venlo. Daarmee is het café de hoogste nieuwe binnenkomer in de jongste editie van de Café Top 100. De rest van de top tien wordt bezet door café's in Mijdrecht (Het Rechthuis), Oisterwijk (De Tijd), Heeswijk-Dinther (De Toren), Purmerend (De Bonte Koe), Zierikzee (De Gekroonde Suikerbiet) en Kampen (De Stomme van Campen). 

G4
Van de vier grote steden scoorden Den Haag en Utrecht het hoogst met respectievelijk de plekken 21 (Huppel the Pub) en 26 (Stadskasteel Oudaen). Het eerste Amsterdamse café vinden we op de 34e plaats (Arendsnest), het eerste Rotterdamse (De Witte Aap) op de 41e plaats. De enige andere Amsterdamse kroeg staat op plek 73 (Blek), de enige andere Haagse en Utrechtse café's staan op 35 (Momfer de Mol) en 47 (Olivier). Rotterdam heeft nog drie café's in de Top 100: Sijf (43), Van Zanten (91) en Nieuw Rotterdams Café (95).

Haarlem en Groningen
Haarlem en Groningen scoren net zo goed met eveneens elk vier kroegen in de ranglijst. In eerstgenoemde stad zijn dat Het Wapen van Bloemendaal (18), De Blauwe Druif (57), Koops (61) en 't Kantoor (65), in laatsgenoemde stad gaat het naast De Pintelier (2) om Soestdijk (27), De Toeter (32) en De Wolthoorn (54).  

Laatste
Hekkensluiter in de Café Top 100 2016 is Het Graauwe Paard in het Friese Oudebildtzijl.