Volledig scherm
Burgemeester Arnoud Rodenburg werd eerst weggestemd, daarna herbenoemd. Amateurisme ten top volgens deskundige Hans Andersson © Gemeente Midden-Delfland

'Bestuur Midden-Delfland is onprofessioneel'

'Onprofessioneel', 'niet in staat tot gezamenlijk optreden', 'onzorgvuldig'. Dat stelt extern deskundige Hans Andersson over de gemeenteraad van Midden-Delfland. Die belooft beterschap.

Quote

Wie een spade dieper graaft stoot op harde tegenstel­lin­gen en een diep geworteld wantrouwen

citaat uit onderzoeksrapportage

Adviseur Hans Andersson veegt in zijn maandag gepresenteerde rapport over het functioneren van de gemeenteraad van Midden-Delfland de vloer aan met het gezelschap. Het lijkt op het eerste gezicht een doorsnee-gemeentebestuur, maar 'wie een spade dieper graaft stoot op harde tegenstellingen en een diep geworteld wantrouwen' en dat is terug te voeren op ruzies en conflicten uit het verleden.

Niet in staat
Daardoor is de raad niet in staat tot enige vorm van 'collectief' denken en besturen. 'De bereidheid om buiten de eigen grenzen en opvattingen gezamenlijk het functioneren aan de orde te stellen en nieuwe wegen in te slaan ontbreekt,' aldus Andersson. Dit onvermogen leidde, gecombineerd met amateurisme, tot een 'belabberd proces' in de vertrouwenscommissie die moest adviseren over de herbenoeming van burgemeester Arnoud Rodenburg. Met als climax het drama van het onbedoelde wegstemmen van Rodenburg en de daarop volgende harde ingreep van de Commissaris van de Koning. Door dit alles is volgens de adviseur het 'aanzien en het vertrouwen in de politiek en het binnenlands bestuur geschaad'.   

Trouwborst stapt op
Andersson doet een reeks aanbevelingen, waarvan de burgemeester en de fractievoorzitters maandag lieten weten dat ze worden overgenomen. Eén ervan luidt dat de fractievoorzitters zich dienen te beraden op hun positie. Dat heeft de al eerder fel bekritiseerde Ivan Trouwborst van de partij OGP (Open, Groen, Progressief) nu gedaan. Hij stapt op als fractievoorzitter, maar blijft wel lid van de raad. Trouwborst: ,,De OGP wil hiermee laten zien dat het positief wil bijdragen aan het normaliseren van de verhoudingen binnen de raad.'' Eerder legde CDA'er Kees van der Vaart al zijn fractievoorzitterschap neer; hij verliet de raad wel. Burgemeester Roodenburg zei dat hij er 'alles aan zal doen om de goede verhoudingen te herstellen'. Op advies van Andersson geeft hij de portefeuilles milieu en duurzaamheid op.

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”