Volledig scherm
Het bestelbusje dat bij de aanrijding betrokken was. © ANP

Bestuurder Pinkpop-drama wordt vervolgd: ‘hij reed vlak voor de crash de groep nog voorbij’

UPDATEDe Heerlenaar die vorig jaar na Pinkpop een groep festivalbezoekers aanreed, wordt vervolgd voor het veroorzaken van de dodelijke aanrijding en het doorrijden na de crash, meldt het OM. Opvallend detail: hij reed vlak voor de aanrijding het groepje op dezelfde weg nog voorbij, blijkt nu. ‘Hij zag ze op twéé momenten niet’.

De politie deed maandenlang onderzoek naar de aanrijding waarbij een man overleed en drie anderen zwaargewond raakten. De rechtszaak zal waarschijnlijk rond de zomer plaatsvinden. 

Danny S. schepte in de vroege ochtend van 18 juni na afloop van Pinkpop vier festivalgangers bij de ingang van camping B in Landgraaf. Een 35-jarige Heerlenaar, zelf Pinkpopvrijwilliger, overleed. Drie anderen - een 30-jarige man uit Landgraaf, een 26-jarige man uit Heerlen en een 23-jarige vrouw uit Heerlen - raakten zwaargewond. Zij zijn inmiddels aan de beterende hand. De slachtoffers zaten met z’n allen in een kring op de weg, de bestuurder zou hen niet gezien hebben. 

Geen opzet, wel onvoorzichtig rijgedrag

,,De verdachte is te verwijten dat het ongeluk is ontstaan door onvoorzichtig of onoplettend rijgedrag’’, schrijft het OM in een toelichting. Eerder bleek volgens justitie dat van kwade opzet geen sprake was. 

Advocaat Nino Pennino staat de gewonde slachtoffers bij en vindt het goed dat de rechter gaat oordelen in de zaak waarover mensen ‘allerlei meningen’ hebben: ,,Dan komt er eindelijk duidelijkheid. Er wordt zo stigmatiserend gesproken, met teksten als: ‘de groep had niet op de weg moeten zitten, hoe kun je dat nou doen?’’’ Advocaat van de verdachte  Raimon Maessen zal in de rechtszaal zijn inhoudelijke reactie geven, maar benadrukt dat de impact van de zaak ‘enorm’ is op het leven van alle betrokkenen, dus ook dat van Danny S. ,,Het onderzoek en deze vervolgingsbeslissing hebben ook lang op zich laten wachten.’’

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Bloemen en kaarsen in de berm van de Mensheggerweg waar de dodelijke aanrijding na Pinkpop plaatsvond. © ANP

Opvallend detail uit het dossier: Danny S. reed vlak voor de fatale crash over dezelfde weg, maar dan in een andere richting. Toen reed hij het groepje Pinkop-bezoekers dus nog voorbij. ,,Later keerde hij om omdat hij niet verder kon op de route (de weg bleek afgesloten, red.) en is hij op de groep ingereden”, zegt Pennino. ,,Er zijn zoveel vragen.” Volgens de advocaat van S. zag de bestuurder de groep de eerste keer ook over het hoofd. ,,Mijn cliënt geeft aan dat hij ook op de ‘heenweg’ geen mensen zag.” Pas bij de inhoudelijke behandeling zal blijken hoe het drama heeft kunnen gebeuren en of hij bijvoorbeeld afgeleid was. 

Doorgereden

De Heerlenaar reed aanvankelijk ‘in shocktoestand’ door na het ongeluk, maar meldde zich later alsnog bij de politie. ,,Hij werd nietsvermoedend plots opgeschrikt door de aanrijding die zich vervolgens voltrok. Hij heeft niet kunnen ingrijpen’’, luidt de eerdere verklaring van advocaat Maessen. 
Andere ooggetuigen vertellen juist dat het groepje festivalgangers niet te missen was: ,,De straat was verlicht, er reed amper verkeer’’, zei Gino, die tot vlak voor de crash ook op de weg zat. ,,We vertrokken en toen we twintig, dertig meter op weg waren gebeurde het: een harde knal. Iedereen vloog aan de kant. We wisten meteen dat het heel heftig was.’’

Over de snelheid waarmee Danny S. reed, is nog niets bekend. Hij had geen alcohol gedronken. 

Volgens de gemeente Landgraaf waren alle verkeersmaatregelen nageleefd en zijn er geen fouten gemaakt: ,,We hebben te maken gehad met een uiterst betreurenswaardig ongeval,’’ liet het gemeentebestuur in oktober weten. Een onafhankelijk onderzoek is dus onnodig.