Volledig scherm
Bussen van actiegroep Stop Blackface worden tegengehouden op de A7 bij Joure. © ANP

Betogers anti-Zwarte Piet tegengehouden bij Joure

Voorstanders van Zwarte Piet hebben vanochtend op de snelweg A7 bij Joure bussen met een groep tegenstanders van Zwarte Piet tegengehouden. Met een aantal auto's werd de weg richting Dokkum geblokkeerd. Ook liepen er mensen op de weg.

Er ontstond een opstopping met enkele tientallen auto's die stilstonden op de snelweg. De politie heeft na korte tijd alle auto's weer in beweging gebracht. Daarbij werden ook enkele ME-busjes van de politie ingezet. Onder politiebegeleiding kunnen de bussen verder rijden naar Dokkum.

Volgens de politie zijn er geen aanhoudingen verricht. ,,We zijn met beide groepen in gesprek gegaan en zo hebben we  de blokkade binnen 20 minuten opgelost'', vertelt een woordvoerder van de politie. ,,Het belangrijkste van vandaag is dat de intocht van Sinterklaas zo feestelijk mogelijk verloopt. Het is natuurlijk niet toegestaan om zomaar te stoppen op de snelweg, en daar gaan we misschien later nog consequenties aan verbinden. We weten in elk geval om wie het gaat.''

De blokkade lijkt het werk van Project P., een pro-Zwarte Pietenclub die zich verzet tegen de keuze om Zwarte Piet te vervangen door roetveegpieten. Aanvankelijk zou de beweging na een waarschuwing van de politie hebben besloten om hun protestactie af te blazen, maar vandaag blijkt Project P. deze toch te hebben doorgezet.

Jan Droogsma

Het is ons vanochtend gelukt op de A7 bij Oudehaske, machtig mooi, het hele spul is weer naar huis 💪💪

Bussen klemgereden

In de bussen die op de snelweg werden vastgezet zaten actievoerders van de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Zij willen aandacht voor het racistische karakter van Zwarte Piet en zijn juist blij met de overstap naar roetveegpieten.

Deze groep was onderweg naar Dokkum, waar rondom de intocht van Sinterklaas met zo'n 200 deelnemers een zogenoemde 'Mars voor Beschaving' gepland staat. Zo willen ze 'een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest én een samenleving zonder racisme'. Daarvoor is toestemming verleend door de autoriteiten in Dokkum.

De bussen van de groep Kick Out Zwarte Piet hebben een andere route gekregen: op meer plekken zouden fanatieke voorstanders van Zwarte Piet de bussen opwachten.

UPDATE 11.50 uur: De geplande demonstratie bij de intocht van Sinterklaas gaat niet door. Dat heeft de locoburgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, besloten. Aanleiding hiervoor zijn de ongeregeldheden op de wegen naar Dokkum en de vrees voor 'ernstige wanordelijkheden' als de demonstratie alsnog door zou gaan. De autoriteiten kunnen de veiligheid van de demonstranten en het publiek onder de huidige omstandigheden niet garanderen.

,,Het is een schande. Relschoppers hebben het met behulp van het systeem voor elkaar gekregen dat het recht om te demonstreren in dit land de nek wordt omgedraaid", zei woordvoerder Jerry Afriyie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. ,,Het witte geweld loont.''

Na de blokkade kregen de bussen politiebegeleiding. Volgens Afriyie is er toen opzettelijk te langzaam gereden. ,,Toen bleek het ineens te gevaarlijk om ons nog naar de demonstratieplek te brengen. Er was absoluut opzet in het spel. We willen vreedzaam demonstreren, maar voor de zesde keer zijn we nu tegengehouden. Maar we zullen zeker niet stoppen.''

Volledig scherm
© ANP

Lees alles over de intocht van Sinterklaas in Dokkum in ons liveblog