'Beveiliger Wilders wilde met praatjes indruk maken op vrouwen'

VideoHij schepte tegen verschillende vrouwen op over zijn werkzaamheden bij de Dienst Bewaken en Beveiligen, maar van het bewust lekken van gevoelige informatie over de beveiliging van Geert Wilders en het bezoek van de dochter van Barack Obama was geen sprake. Dat betoogde de advocaat van verdachte Faris K. vanochtend bij de rechtbank in Den Haag. K. zelf was niet aanwezig.

In mei 2016 startte het Openbaar Ministerie een onderzoek tegen Faris K. (36) uit Utrecht, nadat bij de Criminele Inlichten Eenheid (CIE) informatie was binnengekomen dat K. politie-informatie zou doorverkopen aan criminelen. De voormalige Utrechtse politieagent werkte bij de Dienst Bewaken en Beveiligen en maakte onderdeel uit van het zogeheten Iristeam. Dit team maakte onder meer voorverkenningen van locaties waar Geert Wilders zou verschijnen. Na de melding van de CIE werd K. langdurig en intensief gevolgd. In februari 2017 werd K. aangehouden op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim, waarna Wilders besloot zijn campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen tijdelijk op te schorten.

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Rechters (vlnr) De Boer, voorzitter Milius en Van Eijk voorafgaand aan de zaak tegen oud-beveiliger Faris K. K. wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke gegevens van een bezoek van de dochter van Barack Obama en de beveiligingssituatie rondom Geert Wilders © ANP
Volledig scherm
Faris K. © Prive

Het onderzoek dat het OM deed was stevig. Zo werden zijn telefoongesprekken afgeluisterd, werd hij geobserveerd en was zijn auto volgeplakt met afluisterapparatuur. Ook werd opgevraagd welke zoekslagen hij had gemaakt in de politiesystemen. Al snel bleek dat K. geen informatie doorverkocht aan criminelen, maar tegen allerlei vriendinnen opschepte over zijn werkzaamheden bij de DBB. Hij vertelde bijvoorbeeld over de bewapening van de beveiligers van Wilders, maar ook over de geheime verblijfplaatsen van de PVV-politicus. Daarnaast schepte K. op over het bezoek van een van de dochters van voormalig president Barack Obama.

In de afgeluisterde gesprekken is onder meer te horen dat K. de locatie van een van de huizen waar Wilders verblijft prijsgeeft. Daarnaast vertelt hij over de gang van zaken rondom de beveiliging van Wilders.

Stoere praatjes

De advocaat van K. is van mening dat er van kwade opzet geen sprake is en dat zijn cliënt nooit de intentie heeft gehad om het leven van de bedreigde Wilders in gevaar te brengen. ,,Met stoere praatjes indruk maken op de vrouwen,” dat was zijn doel. ,,Daarnaast was de locatie van Wilders inmiddels een publiek geheim.” De officier van justitie denkt daar anders over en neemt het K. kwalijk dat hij zonder enig doel heeft lopen grasduinen in de politiesystemen. Dat K. de informatie deelde met vriendinnen is ook kwalijk. ,,Het is een schending van het ambtsgeheim.”

Volgens Plasman was er binnen de DBB ook niet duidelijk welke informatie wel of niet met de buitenwereld gedeeld mocht worden. Het sectorhoofd en de teamleider van het Iristeam deelden daarover niet dezelfde mening, zo bleek. De rechtbank besloot dat zij nog eens hierover worden bevraagd in een extra verhoor. Ook hekelde Plasman het feit dat K. nog lange tijd kon blijven werken bij de dienst, terwijl al lang duidelijk was dat hij informatie had gelekt. De officier van justitie betwistte dat en was de aard en de omvang van het misdrijf pas vlak voor de aanhouding echt duidelijk.

Een strafeis formuleerde de officier van justitie nog niet. Eerst moet er nog aanvullend onderzoek worden gedaan: zowel de officier van justitie als advocaat Plasman wil een aantal getuigen aan de tand voelen. K. stond al eerder voor de rechter. In 2008 veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur wegens het lekken van informatie. Hij was destijds in dienst bij de Utrechtse politie.