Volledig scherm
Oranjefans wachten bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag. © anp

Beveiliging Prinsjesdag aangescherpt

Den Haag wordt aankomende dinsdag op Prinsjesdag extra beveiligd. Op de toegangswegen naar het centrum van de stad zet de politie dit jaar robuuste hekwerken met slagbomen neer om het publiek te beschermen tegen aanslagen met voertuigen, zo bevestigde de politie vanavond berichtgeving van RTL Nieuws. Op hoeveel plekken de speciale hekwerken komen te staan wil ze niet zeggen.

De bijzondere barricades zijn eerder bij speciale gelegenheden ingezet op het Binnenhof en bij het Haagse Mauritshuis, zo meldt de gemeente. Vorig jaar werden de toegangswegen tot de route van de koets op Prinsjesdag onder meer afgesloten met vrachtwagens vol zandzakken.

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag waarschuwt dat bezoekers van de feestelijke dag in Den Haag hinder kunnen ondervinden van alle zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen die worden genomen. Ze raadt bezoekers aan geen grote tassen of rugtassen mee te nemen.

Controles

,,Wie zo'n tas bij zich heeft kan er langer over doen om langs de controles te komen'', stelt Krikke. Ook adviseert ze bezoekers rekening te houden met afzettingen en dus bijtijds te komen.

Volgens woordvoerder Yvette Verboon van de Politie-Eenheid Den Haag worden er dinsdag honderden hulpverleners ingezet. Van politie- en brandweermensen tot marechaussee en ziekenhuispersoneel. ,,We doen er alles aan om Prinsjesdag veilig te laten verlopen'', zegt burgemeester Krikke. ,,Maar het moet natuurlijk vooral een feestelijke dag worden.''

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.