Volledig scherm
© Copyright Leah-Anne Thompson - all rights reserved

Bewezen: op telefoon kijken slecht voor ogen van kinderen

Het Erasmus MC constateert dat het gebruik van tablet of smartphone leidt tot meer bijziendheid bij Rotterdamse kinderen van dertien jaar oud. Een kwart van de kinderen in die leeftijdsgroep is bijziend, blijkt uit onderzoek onder duizenden kinderen, zo bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC berichtgeving hierover door de NOS.

De kinderen worden al jaren gevolgd. Op zesjarige leeftijd had 2,5 procent in die groep kinderen problemen met scherp zien in de verte. De problemen nemen sindsdien toe. Op negenjarige leeftijd had 12,5 procent van de kinderen last van bijziendheid en op hun dertiende dus 25 procent.  Onvermeld blijft welk percentage 'normaal' is op deze leeftijden.

Smartphones en tablets worden gezien als de oorzaak van het slechte zicht. Langdurig kijken naar voorwerpen dichtbij is niet goed voor de ogen. De onderzoekers veronderstellen dat de cijfers onder Rotterdamse kinderen ook gelden in de rest van Nederland. 

Twee uur per dag buiten spelen

Om problemen te voorkomen zouden kinderen minder lang achter de schermpjes moeten zitten, adviseert het Erasmus MC. ,,Wij hanteren de 20-20-2 regel. Dat betekent dat een kind na twintig minuten achter een scherm of een boek een pauze moet inlassen waarbij het kind minstens 20 meter in de verte kijkt en ontspant. De 2 staat voor minstens twee uur per dag buiten spelen, omdat buitenlicht goed is voor het oog", aldus Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC.

De bedoeling is dat de kinderen over drie jaar weer worden onderzocht. Polling verwacht dat het aantal bijzienden in de groep dan is gestegen tot de helft. Dit is volgens hem zorgwekkend omdat kinderen met bijziendheid een grotere kans hebben om op latere leeftijd slechtziend te raken. Het risico van bijziendheid ontwikkelen door dichtbij kijken geldt voor jongeren tot hun 21e, daarna niet meer.

Vergelijkbaar onderzoek onder jongeren uit een ander tijdperk is niet voorhanden, legt Polling uit. Maar dat uit ander onderzoek is gebleken dat huidige 45-plussers en 80-plussers respectievelijk 'slechts' 30 procent en 10 procent bijziend zijn, bewijst volgens hem dat de tablets en smartphones de boosdoeners zijn onder de huidige generatie jonge mensen.

Alarm

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers alarm slaan over de teruggang in zichtvermogen. In 2015 publiceerde Medisch Contact een artikel over het onderwerp. ,,Van de zestigers is één op de vier bijziend. Van de veertigers één op de drie. Van de twintigers één op de twee", meldde een onderzoeker toen. De trend is al zeker veertig jaar gaande, stelden onderzoekers van het Erasmus toen.