Volledig scherm
Het pand aan de Linieweg in Den Helder. © Warnars Makelaardij

Bewoners chique wijk kopen villa op voordat er asielzoekers komen

VIDEOZestien jonge asielzoekers in onze villawijk? Dat zien de bewoners van de Linieweg in Den Helder blijkbaar niet zitten. Net voordat het COA het plan met de omwonenden wilde bespreken, kochten ze voor ruim 5 ton zelf de villa op. 

Het Centraal Orgaan opvang  asielzoekers (COA) wilde aan de Linieweg 15 in Den Helder zestien jonge asielzoekers huisvesten. Het gaat om zogenoemde ama's: alleen reizende jongeren van tussen de 15 en 18 jaar. Die worden buiten de gewone azc's op kleinschalige locaties opgevangen, er is 24 uur per dag begeleiding van het COA aanwezig.

Het COA bracht het plan eind juni naar buiten en kondigde aan een informatie-avond voor omwonenden te beleggen. ,,Maar vlak voordat die avond begon hoorden we van de makelaar dat het pand inmiddels verkocht was'', zegt COA-woordvoerder Jan Willem Anholts. 

Vijf ton

Volledig scherm
De villawijk in Den Helder. Het COA wilde een asielopvang op nr. 15. © @googlemaps

De vrijstaande villa, volgens de makelaar gelegen in een 'heerlijk rustige en groene villawijk', stond al meer dan zes maanden te koop voor 599.000 euro. 'Een absolute buitenkans voor een ondernemer met een praktijk aan huis.' Uit gegevens van het kadaster blijkt dat hij begin juli is verkocht voor 540.000 euro. De koper is een BV die op naam staat van twee buurtbewoners. Die buurtbewoners wilden vanmorgen geen commentaar geven op de aankoop.

Het COA wilde de vijf grote kamers in het huis zo verbouwen dat het pand geschikt zou worden voor zestien jongeren. Sinds januari 2016 worden ama's zoveel mogelijk buiten de grote azc's opgevangen. ,,Kleinschaligheid is beter, blijkt uit onderzoek'', stelt woordvoerder Anholts. Het gaat om jonge asielzoekers die nog geen verblijfsvergunning hebben. ,,We hebben uiteraard van tevoren overleg gehad met de gemeente, deze locatie leek geschikt. We gaan nu kijken hoe we met de nieuwe situatie moeten omgaan.''

In Den Helder is al een azc voor 600 mensen, onder wie 100 ama's. Ook staat er nog een andere kleine opvanglocatie voor alleenstaande jongeren gepland. Die is niet in een villawijk en gaat vooralsnog gewoon door. 

'Eerlijk delen'

Wethouder Pieter Kos van Den Helder (zie video) vindt dat  bewoners van een villawijk dezelfde verantwoordelijkheid hebben voor het opvangen van vluchtelingen als andere bewoners van de gemeente. ,,Dus daar moeten we nog een gesprek over hebben."

Oudenbosch en Den Haag

Het is eerder voorgekomen dat buurtbewoners op een dergelijke manier probeerden de komst van een opvanglocatie voor asielzoekers te voorkomen. In 2015 was een groep bemiddelde inwoners van het Brabantse Oudenbosch bereid een half miljoen op tafel te leggen voor een stuk grond waarop een azc stond gepland. Daarbij ging het om een veel grotere opvang dan in Den Helder. De gemeenteraad verhinderde uiteindelijk de komst van de asielopvang.

In Den Haag hield de lokale VVD de komst van een azc in een oude kazerne in de chique wijk Benoordenhout tegen.