Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bezorgbrommer botst veel vaker

Bestuurders van bezorgbrommers rijden bijna zes keer vaker schade dan die van privébrommers. En het gemiddelde schadebedrag ligt ook nog eens 75 procent hoger. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN).

VVN baseert zich op cijfers van verzekeraar Vereende, die relatief veel bezorgbrommers verzekert. 

In 2017 kwamen 46 brom- en snorfietsers (inclusief brommobielen) om het leven, zeven procent van het totale aantal verkeersdoden dat jaar. Het gedrag in het verkeer, zoals afleiding, te hoge snelheid of het niet verlenen van voorrang, is vaak de oorzaak van ongevallen, blijkt volgens VVN uit analyses van bromfietsongevallen. ,,Het feit dat brom- en snorfietsen evenwichtsvoertuigen zijn die de berijder geen bescherming bieden bij een ongeval draagt ook bij aan het hoge ongevalsrisico van brom- en snorfietsers'', aldus de organisatie.

Vijf gouden regels

VVN en de Vereende bedachten samen vijf 'gouden gedragsregels' voor brommerkoeriers, waar een campagne voor is bedacht. Een van die regels is dat koeriers rustig rijden en zich aan de verkeersregels houden. VVN-directeur Alphons Knuppel denkt verder dat onder meer het betalen van bezorgers per uur in plaats van per bezorging, het begrenzen van de snelheid van bezorgscooters en het inzetten van meer bezorgfietsen zouden kunnen helpen.

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.