Volledig scherm
Minister Ivo Opstelten (rechts) van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Fred Teeven. © ANP

'Bezuinigen op veiligheid is onverantwoord'

De bewindslieden Opstelten en Teeven hoeven niet meer te bezuinigen op veiligheid, ondanks de gaten in hun begroting. VVD en PvdA accepteren dat justitie nu méér geld uitgeeft dan begroot.

,,Op justitie wordt niet meer bezuinigd,'' zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt stellig. ,,De duimschroeven zijn al zo ver aangedraaid. Er zijn al gevangenissen gesloten, de rechtspraak en het OM leveren in, ik zie geen ruimte meer.''

De rek is eruit, vindt ook VVD'er Ard van der Steur. ,,Ik zou niet weten waar er nog geld kan worden gevonden. Nieuwe bezuinigingen zijn niet verantwoord. Er moet in de toekomst eerder geld bij dan af.''

De regel voor alle ministeries is dat ze zelf geld bijeenschrapen als ze gaten in hun begroting hebben. Maar voor justitie wordt nu een uitzondering gemaakt. Daarmee kunnen de omstreden bezuinigingsplannen van Opstelten en Teeven de prullenbak in. Andere ministeries moeten bijspringen. Dat moet dit voorjaar worden geregeld.

Niet langer sluitpost
Bij het aantreden van het kabinet gold veiligheid als sluitpost. Economie en werkgelegenheid waren de belangrijkste thema's. Op justitie moest flink worden bezuinigd. Dat is nu totaal omgeslagen. Door de toenemende dreiging van jihadisten zeggen zelfs linkse partijen dat er meer geld naar veiligheid moet.