Volledig scherm
© ANP

'Bezuiniging brandweer leidt tot meer doden'

Door de bezuinigingen bij de brandweer zullen bij grote branden vaker dodelijke slachtoffers vallen, doordat bluswagens te laat arriveren. Daarvoor waarschuwt de belangenvereniging van brandweervrijwilligers VBV, die ook een leegloop onder vrijwilligers voorspelt.

Dat is vandaag te lezen in het AD De aanrijtijden van de brandweer moeten door bezuinigingen en reorganisaties worden opgerekt tot de uiterste grens van 18 minuten.

'Het betekent dat de brandweer straks op veel plekken in het land 10 minuten later arriveert dan nu,' stelt VBV-voorzitter Cees van Beek bezorgd vast. De vakbonden FNV en CNV delen deze zorg, blijkt uit een verklaring die zij vandaag naar buiten brengen.

Te laat
'Een kind dat in een brandend huis op zolder ligt, kunnen we dan niet meer redden,' voorspelt Van Beek. 'Simpelweg omdat we te laat zijn. Er gaan meer slachtoffers vallen, ook onder brandweerlieden.'

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid spreekt tegen dat de wettelijke aanrijtijden in gevaar zijn. 'Die zijn gedetailleerd vastgelegd, de inspectie houdt daar toezicht op,' laat hij via zijn woordvoerder weten. 'Veiligheid staat voorop, daar gelden strenge eisen voor.'

Bezuinigingen
Brandweerkorpsen moeten de komende jaren vele miljoenen bezuinigen. Het exacte bedrag staat nog niet vast, maar insiders rekenen op 200 à 300 miljoen euro. Brandweerkazernes verdwijnen, waardoor de bluswagens langer onderweg zijn. Bovendien maakt dit kabinet een einde aan de gemeentelijke brandweer. De korpsen gaan verplicht op in zogeheten veiligheidsregio's, die logger en bureaucratisch zijn.

De VBV merkt dat veel brandweervrijwilligers zeer ontevreden zijn over de reorganisaties. De vakvereniging vreest dan ook dat vrijwilligers massaal afhaken. 'We krijgen door alle onvrede een fors verlies aan vrijwilligers voor de kiezen,' concludeert Van Beek.

Verbaasd
Opsteltens ministerie is verbaasd over de noodkreet van de VBV. 'De vereniging kon al in een vroeg stadium commentaar leveren op de plannen en meedenken over de nieuwe aanpak. In verschillende regio's lopen nu pilots die aan strikte eisen moeten voldoen.'

De Nederlandse brandweer wordt voor 80 procent bemand door vrijwilligers. In totaal gaat het om 22.000 mensen. In 2010 zijn al zo'n duizend brandweervrijwilligers gestopt.

Lees meer in het AD van vandaag.

  1. Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het DNA van baby's?
    PREMIUM

    Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het DNA van baby's?

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: Hoe ver zijn we nog verwijderd van nare ziektes uit te schakelen in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?