Volledig scherm
Zakenman Mustafa Karasahin © Victor van Breukelen

Bezwarentijger Karasahin gaat zeker de cel in

De Dordtse onroerend goed-handelaar Mustafa Karasahin gaat zeker de cel in, als hij op straffe van gijzeling niet meer dan twee brieven per dag aan de gemeente mag schrijven. 'Dan schrijf ik zeker een derde brief om een proefproces uit te lokken,' zei hij gisteren na afloop van een kort geding, dat de gemeente Dordrecht tegen hem aangespannen had.

Dordrecht heeft het helemaal gehad met de ondernemer, die in iets meer dan drie jaar al ruim 3.500 brieven aan de gemeente stuurde. Karasahin is bijvoorbeeld  in zijn eentje verantwoordelijk voor twee derde van de informatieverzoeken, die de gemeente krijgt op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur. Zo wilde hij onlangs weten hoeveel straattegels er in de Toulonselaan in Dordrecht liggen.

De gemeente is in beginsel verplicht alle brieven van burgers te beantwoorden. Alleen al aan de beantwoording  van vragen van Karasahin hebben vier ambtenaren een dagtaak. Dat kost een half miljoen euro per jaar. De gemeente wil dat geld graag beter besteden en kreeg bij het gerechtshof in Den Haag eerder al gedaan dat de man een dwangsom verbeurde als hij meer dan tien brieven per maand zou versturen. Dat hielp niets. Karasahin betaalde gewoon niet.

De gemeente wil hem daarom nu gevangen zetten, één dag voor elke te veel gestuurde brief met een maximum van een jaar. Karasahin, die de bijnaam bezwarentijger als een geuzennaam ziet, is geen moment onder de indruk: 'De gemeente moet niet klagen maar dragen. Door wanbeleid verspilt ze miljoenen euro's, daar hoor je niemand over. Ik ga door met de strijd tot mijn laatste adem.'

De rechter in Dordrecht doet over twee weken uitspraak.