Volledig scherm
AD-verslaggever Luuk Kortekaas. © KOEN VERHEIJDEN

Bibberen in het ijshotel

Het eerste officiële ijshotel van Nederland staat sinds dit weekend in Zwolle. AD-verslaggever Luuk Kortekaas was een van de eerste gasten voor een uitermate kil verblijf in een van de drie kamers met een temperatuur van vijf graden onder nul. 'Het is echt iets voor avonturiers, met gezondheidsklachten moet je hier niet aan beginnen.'

De bedbodem bestaat uit een immens ijsblok, slechts te betreden via een ijstrap. Op die bodem ligt een houten vlonder, afgedekt met plastic, om te voorkomen dat de kou al te vlot optrekt in het ultradikke matras.

Hotelmanager Jean-Jacques Jouret bezweert zijn reeds rillende gasten dat het allemaal verantwoord is. 'In Zweden en Finland heb je natuurlijke ijshotels, daar smelten de kamers in het voorjaar weer weg. Wij hebben contact gehad met mensen die daar geslapen hebben, we weten wat we doen. Mensen met hartklachten of ademhalingsproblemen kunnen er beter niet in. Ga niet douchen voor je gaat slapen, je haren bevriezen dan. Hou je telefoon in je slaapzak. Contactlensvloeistof? Niet doen. En drink niet te veel, dan krijg je dun bloed.' Een beetje mag wel, tegen de schrik, en in de kamer staat het bekende drankje, alleen te drinken als het 'ijs- en ijskoud is'. Na die opkikker gaat het slapen moeizaam voor de verslaggever.

'Zo fris als een hoentje'
Bij het ontwaken voelt hij zich 'zo fris als een hoentje, in een iets aangepaste versie van het woord. De douche is lekker, en er is een loungeruimte met espresso en, hoerahoera, een functionerende cv. Buiten voelt de decemberbries als een zwoele Zwolse zomerwind.'

De hotelmanager wacht zijn gasten op. Hij geeft toe echt een doorwaakte nacht te hebben gehad, en dan lag hij nog wel warmpjes thuis. 'We hebben in ons eigen hotel drie kamers beschikbaar, als de ijsgasten het toch niet trekken. Maar ik was toch bang dat er de eerste keer iets mis zou gaan. Ik heb zelfs om drie uur vannacht nog de portier gebeld. Gelukkig hebben jullie het goed doorstaan.'

Jouret heeft inmiddels reserveringen voor dertig van de honderdvijftig beschikbare ijsnachten, het hotel is open tot eind januari. 'Nee, er is niemand die voor twee nachten heeft geboekt.  Maar dat schijnt echt helemaal niet goed voor je te zijn.'

Lees meer in het AD vandaag.