Volledig scherm
Dolly Bellefleur © anp

Bibliotheek beveiligt voorleesmiddag peuters met dragqueen

De openbare bibliotheek in Nijmegen zet extra beveiligers in voor een voorleesmiddag voor peuters en kleuters volgende week zaterdag. De voorleesmiddag moest in december worden stilgelegd toen leden van de rechtse organisatie Identitair Verzet binnendrongen om hun bezwaren tegen een dragqueen als voorlezer kenbaar te maken. 

Ditmaal zal onder anderen de Amsterdamse Dolly Bellefleur voorlezen, een ‘uitbundig typetje’ van cabaretier Ruud Douma. ,,We houden rekening met nieuwe protesten’’, zegt directeur Bert Hogemans van de bibliotheek. ,,Maar we laten Dolly Bellefleur gewoon komen. De voorleesreeks Kleurrijke Verhalen is juist georganiseerd om kinderen te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn. En dat anders zijn niet eng is.’’ 

Eind december las dragqueen Marcella in de bibliotheek voor. Rechts-extremisten deelden flyers uit. De jongeren werden ‘als bedreigend ervaren’ en ‘gaven een onveilig gevoel’, aldus een medewerkster toen. De actievoerders werden naar buiten gedirigeerd, maar op het plein voor de bibliotheek ging de actie verder.

,,We hadden in december geen signalen dat er demonstraties zouden zijn. Bij die voorleesmiddag was er één medewerkster om te begeleiden. Dat is de reguliere personeelsbezetting. Misschien was het die zaterdag anders gelopen, als er meer begeleiders waren geweest. Die waren er niet en het gevoel van veiligheid bij kinderen, medewerkers en bezoekers moet bij een kinderactiviteit voorop staan", aldus Hogemans.

Vlekkeloos

Ook de eerste voorleesmiddag in de reeks, in oktober vorig jaar, verliep niet vlekkeloos. Toen protesteerde de christelijke organisatie Civitas Christiana voor de deur van de bibliotheek tegen voorlezende travestieten. Zowel in oktober als in december arriveerden al snel tegendemonstranten. De politie moest ingrijpen toen de sfeer grimmig werd.

Hogemans: ,,Het is jammer dat we kleine kinderen niet gewoon kunnen voorlezen over diversiteit in de samenleving. We beogen alleen maar een leuke middag met en over mensen die je niet zo vaak in jeugdboeken tegenkomt.’' 

De bibliotheek gaat de voorleesmiddagen voor kleuters na het relletje wel aanpassen: er komen meer mensen voorlezen, niet alleen dragqueens. Volgende week zaterdag lezen ook een man in een rolstoel en een Surinaamse moeder voor.

De bibliotheek heeft contact met gemeente en politie over de voorleesmiddag.