Volledig scherm
Het Rijswijks Lyceum © Google Street View

Biddende docent is niet welkom op Rijswijks Lyceum

Boze ouders en leerlingen van het Rijswijks Lyceum zijn in de bres gesprongen voor een moslimdocent die van de directie niet meer mag bidden op school. De leraar Engels heeft inmiddels ontslag genomen.

Quote

Als openbare school vinden wij dat religieuze uitingen privé zijn en privé uitgeoe­fend moeten worden. Een docent die per se in het schoolge­bouw wil bidden past niet bij die opvatting

Jeroen Bos

Op Facebook zijn ouders een protestactie begonnen. Ze willen dat de overwegend zwarte school de 'zeer geliefde' docent alsnog tegemoet komt: ,,Niemand heeft er last van als hij twee minuten van zijn pauze gebruikt om te bidden, notabene op een plek waar niemand hem ziet'', zo schrijven ze.

Protest
Een groepje leerlingen gebruikte dinsdag hun lunchpauze om luidkeels op te komen voor de leraar. Directeur Jeroen Bos van het Rijswijks Lyceum erkent dat hij de leraar Engels heeft verboden om nog langer op school in gebed te gaan. Ook al is het in de pauze en uit het zicht: ,,Als openbare school vinden wij dat religieuze uitingen privé zijn en privé uitgeoefend moeten worden. Een docent die per se in het schoolgebouw wil bidden past niet bij die opvatting.''

Bij de landelijke vereniging van openbare scholen VOS/ABB zien ze dat anders. Een woordvoerder wil niet op de Rijswijkse zaak zelf ingaan, maar stelt wel dat religieuze uitingen 'in het algemeen' geen taboe zijn op openbare scholen: ,,Als een gelovige vindt dat bidden bij zijn religie hoort, is daar niks mis mee, als hij dat in de pauze, in zijn vrije tijd doet.''

Steunbetuigingen
Dat vinden dus ook de ouders die inmiddels 285 steunbetuigingen binnen hebben. De docent zelf is vooral geroerd door de steun van zijn leerlingen, zo laat hij weten op de facebookpagina. ,,Ik heb nog nooit zoveel liefde van leerlingen gevoeld,'' schrijft hij. ,,Blijf geloven in jezelf en je best doen op school.'' Voor verder commentaar was hij dinsdag niet bereikbaar.

De directeur van het Rijswijks Lyceum benadrukt dat op de kwaliteit van de docent Engels niets aan te merken is. ,,Maar de gebeden waren voor hem zo belangrijk dat hij ontslag heeft genomen."

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.