Volledig scherm
PREMIUM
Paul de Leeuw. © Jacqueline de Haas

Bij ons is mobiele telefoon taboe aan tafel, wij praten nog

COLUMNPaul de Leeuw schrijft wekelijks over wat hem bezighoudt.

Quote

Nog steeds is de mobiele telefoon bij ons taboe aan tafel, behalve als we iets willen opzoeken – en dan nog uitslui­tend na toestem­ming

Family-alert! Ik maak me, opvoedkundig gesproken, een beetje zorgen. Over die kleine kinderen die netjes gekleed met hun ouders het terras van een restaurant komen opgewandeld. Lachend en iedereen toeknikkend gaan ze aan tafel en daarna krijgen ze van hun ouders een koptelefoon, die over hun staartjes of allerschattigste modelletjes haar wordt geschoven.

Geheel afgesneden van de omgeving zitten ze dan te staren op hun iPad of mobiele telefoon en de rest van de avond hoor je ze helemaal niet meer. Zo kunnen de ouders ongestoord eten, of zelf appen en Facebook checken. De kinderen schuiven, al kijkend op hun schermpje, een pastaatje naar binnen.

De wat oudere kinderen slenteren – kijkend op hun iPhone en met oortjes in – achter hun ouders het terras op en brommen dan soms iets: ‘Coca Cola!’, ‘NEE! Pizza zonder kaas!’ en ‘Mag ik van tafel? … Ik ga toch’.

Als het de kinderen toch te veel wordt, dan mogen ze – vooral de Engelse monstertjes – van hun inmiddels iets aangeschoten ouders de iPhone laten rusten en lekker tussen de andere tafels op het terras gaan rennen. Tot de ijsjes arriveren, nadat de kinderen daar nog eens schreeuwend om hebben gevraagd: ,,Mum! Where’s my ice-cream?’’

  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.