Volledig scherm
Ganzen rond Schiphol hinderen het luchtverkeer. © ANP

Bijna 10.000 Schiphol-ganzen vergast

Dit jaar zijn rond Schiphol bijna 10.000 grauwe ganzen vergast. Dat zijn er twee keer meer dan vorig jaar, maar het ingehuurde 'vergasbedrijf' mocht nu in een groter gebied zijn werk doen. Arie den Hertog van Duke Faunabeheer heeft dat bevestigd, na een bericht in Spits vrijdag.

De ganzen zijn gevaarlijk voor de luchtvaart en daarom wil de overheid van ze af. Vorig jaar gaf alleen de provincie Noord-Holland toestemming om te vangen, maar nu deden dat ook Zuid-Holland en Utrecht, in een straal van 20 kilometer rond de luchthaven.

Ganzen vergassen kan maar een paar weken per jaar, als ze in de rui zijn en niet kunnen vliegen. De vogels worden in een fuik gedreven en vergast met koolzuurgas. Dat is volgens Den Hertog de meest diervriendelijke methode.

De ganzen zijn bijna allemaal voor consumptie en gaan onder meer naar poeliers en voedselbanken, maar ook naar dierentuinen, als voedsel voor de roofdieren. Ook het karkas en de de veren worden gebruikt (voor bijvoorbeeld kussenvulling).

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.