Volledig scherm
Ganzen rond Schiphol hinderen het luchtverkeer. © ANP

Bijna 10.000 Schiphol-ganzen vergast

Dit jaar zijn rond Schiphol bijna 10.000 grauwe ganzen vergast. Dat zijn er twee keer meer dan vorig jaar, maar het ingehuurde 'vergasbedrijf' mocht nu in een groter gebied zijn werk doen. Arie den Hertog van Duke Faunabeheer heeft dat bevestigd, na een bericht in Spits vrijdag.

De ganzen zijn gevaarlijk voor de luchtvaart en daarom wil de overheid van ze af. Vorig jaar gaf alleen de provincie Noord-Holland toestemming om te vangen, maar nu deden dat ook Zuid-Holland en Utrecht, in een straal van 20 kilometer rond de luchthaven.

Ganzen vergassen kan maar een paar weken per jaar, als ze in de rui zijn en niet kunnen vliegen. De vogels worden in een fuik gedreven en vergast met koolzuurgas. Dat is volgens Den Hertog de meest diervriendelijke methode.

De ganzen zijn bijna allemaal voor consumptie en gaan onder meer naar poeliers en voedselbanken, maar ook naar dierentuinen, als voedsel voor de roofdieren. Ook het karkas en de de veren worden gebruikt (voor bijvoorbeeld kussenvulling).

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”