Volledig scherm
© anp

Bijna 129 miljoen extra voor bestrijding terrorisme

Het kabinet trekt de komende jaren bijna 129 miljoen euro extra uit om terrorisme en de jihadistische dreiging langdurig te kunnen tegengaan. Dat heeft premier Mark Rutte vandaag na afloop van de ministerraad aangekondigd.

Het geld wordt verdeeld onder de diverse veiligheidsdiensten, zoals de inlichtingendienst AIVD, politie en justitie en de marechaussee. In de Tweede Kamer hadden de meeste oppositiepartijen herhaaldelijk aangedrongen op meer geld. Rutte zei toen steeds dat het kabinet direct extra budget zou vrijmaken als dat nodig is.

De strijd tegen extremisme en terrorisme vereist volgens hem een lange adem. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft daarom op verzoek van het kabinet bekeken of de huidige extra inzet van de diensten op de langere termijn is vol te houden. Die inzet is nu voldoende, maar er is volgens het kabinet meer geld nodig om jihadisme de komende jaren goed te kunnen blijven bestrijden.

Dreigingsniveau blijft 'substantieel'
Het extra geld wordt gebruikt voor preventie en het tegengaan van radicalisering, voor de inlichtingendiensten, beveiligingsactiviteiten en niet-militaire internationale samenwerking. Ook wordt fors geïnvesteerd in de marechaussee, aldus Rutte.

Het kabinet verwacht dat het dreigingsniveau voor Nederland langere tijd 'substantieel' zal blijven. Dit op een na hoogste niveau betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete dreiging is.

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.