Volledig scherm
De afgelopen drie jaar werd er bijna 15 miljoen aan wachtgeld uitgekeerd. © thinkstock

Bijna 15 miljoen aan wachtgeld betaald in drie jaar

Sinds 2012 is er bijna 15 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd aan vertrokken Tweede Kamerleden, staatssecretarissen en ministers. Dat meldt NU.nl op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het jaarlijks uitgekeerde bedrag neemt geleidelijk af sinds 2013, net als het aantal personen dat een beroep doet op de regeling. Gemiddeld wordt per persoon 3600 euro per maand overgemaakt. Ministers en staatssecretarissen ontvangen hogere bedragen, omdat zij ook een hoger salaris krijgen tijdens hun dienstverband. Het ministerie wil niet bekendmaken welke personen hoeveel wachtgeld hebben ontvangen.

Misbruik
Met wachtgeld kunnen bestuurders die plotseling zonder werk komen te zitten de tijd tussen hun ontslag en hun nieuwe functie overbruggen. Er kan echter ook misbruik van worden gemaakt, zoals in het geval van een wethouder in Albrandswaard die er zijn salaris mee aanvulde. 

De Groningse hoogleraar Douwe Jan Elzinga, gespecialiseerd in staatsrecht, keurt dergelijk misbruik resoluut af. ,,Wachtgeld is bedoeld voor de overgang naar een nieuwe functie, als een overbrugging. Dit is verstoppertje spelen: zeg dan gewoon eerlijk dat je fulltime betaald wil worden.''