Volledig scherm
© EPA

Bijna 3500 bezoekers voor gestolen kunst Westfries Museum

Bijna 3500 mensen togen in de afgelopen negen dagen naar het Westfries Museum in Hoorn voor de gratis expositie van vijf onlangs teruggevonden kunstwerken. De werken werden in 2005 uit het museum gestolen en zijn nu tijdelijk te bewonderen in de staat waarin ze in Oekraïne werden aangetroffen.

De restauratie van de schilderijen kost het museum naar schatting minimaal 100.000 euro. Via een crowdfundingactie hoopt de instelling 72.000 euro op te halen. De afgelopen negen dagen doneerden bezoekers van het museum bijna 2200 euro en via de website voordekunst.nl is inmiddels bijna 30.000 euro opgehaald.

De eerste zaterdag dat de werken weer te zien waren in Hoorn trok de expositie ruim zeshonderd bezoekers, zeker vier keer meer dan normaal op een zaterdag. De vijf schilderijen zijn nog tot en met 13 november te zien.

Roof
In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden 24 schilderijen en zeventig stukken zilverwerk uit het museum geroofd. Vier schilderijen werden opgespoord door de Oekraïense autoriteiten en een vijfde doek werd eerder dit jaar door een onbekende koper teruggebracht bij de Nederlandse ambassade in Kiev. De andere museumstukken zijn nog spoorloos.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement