Volledig scherm
Een plastisch chirurg toont een kapotte siliconen borstimplantaat van het merk PIP. © EPA

Bijna 700 vrouwen melden klachten over borstimplantaten

Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat bijna 700 vrouwen zich hebben gemeld met klachten over borstimplantaten. Ze gaven gehoor aan een oproep van het gezondheidsinstituut om problemen met de protheses aan te geven.     

Pijn en kapselvorming (een stevige bindweefsellaag om het implantaat) zijn de meest gehoorde klachten. Maar ook chronische vermoeidheid, gewrichtsklachten en spierklachten komen vaak voor. ,,Een deel van de vrouwen geeft aan dat de klachten ernstig zijn en een belemmering voor het dagelijks functioneren'', aldus het RIVM.

Het RIVM kondigde het onderzoek naar gezondheidsklachten eerder dit jaar aan. Doel was om een beter beeld te krijgen van de verschillende soorten klachten die vrouwen ervaren. Driekwart van de vrouwen die meededen aan het onderzoek kreeg implantaten voor een cosmetische borstvergroting.

Vervolgonderzoek

Volgens het RIVM is het op basis van dit onderzoek niet mogelijk om aan te geven of de implantaten de oorzaak zijn van de klachten. Daarvoor is vervolgonderzoek nodig.

De afgelopen jaren is er veel ophef geweest over gezondheidsproblemen bij vrouwen door ondeugdelijke implantaten. Zo werden implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed verboden omdat tijdens een controle bleek dat er glasvezeldeeltjes op zaten die daar niet thuis horen. 

In 2010 raakte een Franse fabrikant van borstprotheses, PIP, in opspraak. Het bedrijf gebruikte siliconengel die alleen in industriële toepassingen mocht worden gebruikt, niet voor medisch gebruik. Deze implantaten hadden een verhoogde kans op scheuren en lekken. 

Wereldwijd hebben 400.000 vrouwen zo'n implantaat gekregen. In Nederland ging het om 1.600 vrouwen.