Volledig scherm
Terminale zorg, ziekenhuis, man in ziekenhuisbed, infuus. © Shutterstock

Bijna één op de vier Nederlanders kampt met maag-, darm- of leverproblemen

Bijna één op de vier Nederlanders kampt met maag-, darm- of leverproblemen. Zo’n 15.000 mensen zijn daar in 2017 aan overleden. ,,Als een Nederlander kanker krijgt, is de kans het grootst dat het aan het spijsverteringsstelsel is.’’

In Nederland stonden in 2017 ongeveer 3,7 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met maag, darm of leverproblemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Voor het eerst zijn hiervoor allerlei gegevens uit verschillende bronnen over maag-, darm of leverklachten in kaart gebracht.

De problemen variëren van relatief onschuldige infecties aan het maag- darmkanaal tot ernstige, chronische darmklachten of kanker aan een van de spijsverteringsorganen. In 2017 overleden 15.000 Nederlanders aan een maag-, darm- of leveraandoening. Dat is 10 procent van de totale sterfte in Nederland. Bijna 13.000 daarvan overleden aan kanker van het spijsverteringsstelsel. Onderzoeker volksgezondheid van het RIVM, René Poos: ,,Darmkanker is in Nederland een belangrijke doodsoorzaak.”

Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: ,,Als je als Nederlander kanker krijgt, is de kans het grootst dat dit in één van de spijsverteringsorganen voorkomt.’’ RIVM’er Poos bevestigt dit: ,,Kanker van het spijsverteringsstelsel werd van alle kankers in 2018 het meest vastgesteld.’’

Chronisch ontstoken darmen

Zo’n 625.000 mensen in Nederland moeten met klachten aan het spijsverteringsstelsel naar een medisch specialist, vaak vanwege hun dikke of dunne darm, blinde darm of de anus. Specialisten zien ook veel patiënten met chronisch ontstoken darmen.

De zorguitgaven voor deze aandoeningen bedragen zo’n 3,3 miljard euro. Die kosten zullen oplopen. ,,Doordat er steeds meer oude mensen komen, neemt het aantal mensen dat naar de huisarts moet met problemen aan maag, lever of darm toe. In 2030 zal dat 10 procent meer zijn,’’ zegt onderzoeker Poos. ,,Kankers nemen met 25 procent toe.’’ Die percentages kunnen nog harder stijgen door een ongezonde leefstijl. 

MLDS-directeur Tool luidt de noodklok. ,,Een goede werking van de spijsvertering is van levensbelang. Let op goede voeding, vezelrijk eten en klachten niet wegwuiven, maar naar de huisarts.’’ Vandaag begint de stichting met een landelijke campagne om daarop te wijzen. 

  1. Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    Student Rogier volgde gastles van pedofiel Nelson: ‘UvA had nooit sorry moeten zeggen’

    De Universiteit van Amsterdam had nooit excuses moeten aanbieden voor het uitnodigen van Nelson Maatman, de pedo-activist die ernstig bedreigd wordt na zijn optreden in het NPO-programma Danny op straat. Dat vindt student Rogier van de Veen. Hij zat in het college dat Maatman vorige week toesprak. ,,Als de universiteit gaat dansen naar de pijpen van de populaire mening, verliest zij haar kritische karakter.’’