Volledig scherm
Groningers zijn niet blij met schade-afhandeling. © ANP

Bijna helft gedupeerden ontevreden over de NAM

Bijna de helft van de gedupeerden van de bevingen in Groningen is ontevreden over de schadeafhandeling van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat blijkt uit onderzoek.

De nieuwe gegevens komen van onderzoeksbureau APE en gaan over schades die tussen 2012 en 2014 bij de NAM binnen zijn gekomen.

Vooral bij schade aan oudere panden is de ontevredenheid groot. Bij woningen die voor 1930 gebouwd zijn en forse schade hebben, geeft maar liefst 47 procent aan ontevreden te zijn.

De kritiek op de gasreus leeft al veel langer. Schades worden volgens gedupeerden pas na lang wachten geregeld of het schadebedrag valt lager uit dan verwacht. Gedupeerden hebben soms het gevoel dat taxateurs niet helemaal onafhankelijk zijn en in het voordeel van de NAM rekenen.

Volgens het onderzoeksbureau moet de NAM investeren in betere taxateurs en zou er een speciale contacpersoon moeten worden aangesteld voor schades aan bijzondere panden.

Vraagtekens
De NAM erkent de waarde van het rapport, maar zet er wel vraagtekens bij. ,,Er zijn inmiddels al verbeteringen doorgevoerd die nog niet in deze cijfers verwerkt zijn'', stelt woordvoerder Sander van Rootselaar. ,,De NAM herkent zich in de conclusie dat de ontevredenheid in grote mate veroorzaakt wordt door de lange doorlooptijd die soms nodig is om tot overeenstemming te komen over de schadevaststelling en het schadebedrag. Met de komst van Centrum Veilig Wonen wordt er ingezet op een versnelling van de schade-afhandeling. Met name bij kleine en middelgrote schades zien we daarvan positieve resultaten.''

Inmiddels komen de gedupeerden in Groningen massaal in actie. Na het recente vonnis van de rechtbank over de verantwoordelijkheid van de NAM voor de waardedaling van panden, hebben vierhonderd eigenaren zich aangesloten bij de stichting WAG. Die stichting is opgericht door een advocatenkantoor om gedupeerden juridisch bij te staan.

Op dit moment hebben 1300 woningeigenaren en negen woningbouwcorporaties zich bij de stichting aangesloten. Zij vertegenwoordigen ruim 100.000 panden in het gebied. Het advocatenkantoor krijgt tussen de vijf en tien procent van de uitgekeerde vergoeding.

De NAM denkt ondertussen nog steeds na over de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de verloren rechtszaak met betrekking tot de waardedaling.