In een laboratorium wordt getest op het coronavirus.
Volledig scherm
In een laboratorium wordt getest op het coronavirus. © ANP

Bijna honderd coronadoden waren (zover bekend) verder gezond

RIVM-CIJFERSHet RIVM meldt sinds gisteren 101 nieuwe sterfgevallen. Ook kwamen er 260 registraties van ziekenhuisopnames bij. De afvlakking van de groei houdt aan. 96 van de inmiddels 1867 overleden patiënten hadden geen andere medische aandoening. 

Met de jongste cijfers komt het dodental in ons land op 1867 en het totaal aantal ziekenhuisopnames op 7135. Bijna 300 van de coronapatiënten (4 procent) die opgenomen zijn geweest zijn tussen de 20 en 40 jaar oud, bijna driekwart is 60 jaar of ouder. Een aantal van hen heeft het ziekenhuis inmiddels weer verlaten. 

Gisteren werden er door het RIVM 115 doden en 253 ziekenhuisopnames gemeld, waarmee het sterftecijfer vandaag opnieuw lager ligt. Het aantal opnames is iets hoger. In totaal 96 van de overleden coronapatiënten (iets meer dan vijf procent) had geen (bekende) andere medische aandoening, dat is wel het geval bij bijna 70 procent van de overleden coronapatiënten, bij een kwart is dat onduidelijk. 

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 18.803. Dat is een stijging van 952 personen ten opzichte van gisteren en opnieuw minder dan de dagen ervoor. Het RIVM benadrukt dat de cijfers het afgelopen etmaal zijn binnengekomen, maar dat er vertraging tussen het moment van opname of overlijden zit en de rapportage. 

Vertraging in cijfers

Vaak duurt het enkele dagen voordat deze informatie wordt doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.

Uit de dagcijfers van het RIVM is daarom niet een eenduidige conclusie te trekken, maar het RIVM spreekt op basis van de registraties sinds 24 maart van een ‘afvlakking’. De effecten van de door het kabinet getroffen maatregelen, om de verspreiding af te remmen, zouden daaraan ten grondslag liggen. 

Om de verspreiding van het virus te blijven vertragen, is een lange adem nodig klonk het eerder. Daarom is het belangrijk dat iedereen de maatregels blijft opvolgen, schrijft het RIVM. De regels die het kabinet opstelde gelden tot 28 april. Scholen en eet- en drinkgelegenheden blijven zeker tot die datum dicht.

‘Wiebelend omlaag’

,,Dit ziet eruit zoals je hoopt dat het eruit ziet”, zegt hoogleraar theoretische epidemiologie Hans Heesterbeek (Universiteit Utrecht). ,,Het is een plateau, gaat nog wat op en neer, maar het gaat wiebelend omlaag.”  Om dit goede resultaat te behouden, zijn sociale restricties mogelijk nog lang nodig. ,,Op het oog doen we het vergeleken met andere landen zeker niet slecht, met wat wij dan de ‘intelligente lockdown’ noemen. Het is ook lastig te beoordelen hoeveel verschil het maakt als je nog strakkere maatregelen neemt. Je weet niet hoeveel extra effect dat heeft op de verspreiding van het virus. Je ziet dat de curves van verschillende landen elkaar niet veel ontlopen.” 

Viroloog Ab Osterhaus: ,,Als dit doorzet gaat het de goede kant op. Maar dat betekent ook dat je het moet volhouden. Als je nu alles weer opengooit, zit je over een maand weer in dezelfde situatie.”

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”