Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

Bijna twee keer zoveel ooievaars geteld als vorig jaar

Het aantal overwinterende ooievaars dat afgelopen weekend in ons land is gespot, ligt bijna twee keer hoger dan vorig jaar. De teller stond zondagavond op 921 vogels tegen 547 vorig jaar, meldt de Stichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK). 

Een woordvoerster is overdonderd door het resultaat. Opvallend is ook dat het aantal melders enorm is toegenomen, van 180 vorig jaar naar 550 dit keer. Hoewel de zegsvrouwe beseft dat de kans om ooievaars te spotten groter is als meer mensen naar de vogels zoeken, spreekt ze van een "heel uitzonderlijk" aantal ooievaars. ,,De meldingen kwamen vanuit alle hoeken van Nederland, zoals vanaf het Pieterpad en ook vanuit de trein.” Volgens haar zijn veel ooievaars op of in de nabijheid van hun nest aangetroffen.

De zegsvrouw vermoedt dat - zoals verwacht - het zachte weer een reden is dat er zoveel ooievaars in ons land overwinteren. ,,Ze hebben zeer waarschijnlijk genoeg voedsel, want het heeft nog niet echt gevroren.” De ooievaar trekt normaal gesproken naar warmere oorden tijdens de wintermaanden, maar steeds meer vooral volwassen vogels kiezen er de laatste jaren voor om in Nederland te blijven. Daarvoor is geen harde verklaring, maar vermoedelijk komt dat door de zachte winters.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.