Bijzonder moment in dichte dierentuin: ijsbeertjes Ouwehands voor ’t eerst naar buiten

VideoDe ijsbeertweeling die onlangs werd geboren in Ouwehands Dierenpark is vandaag voor het eerst naar buiten geweest. Een moment waar reikhalzend naar was uitgekeken, maar dat in een ander decor plaatsvond dan waar op was gehoopt. Door de coronacrisis zit de dierentuin namelijk op slot en kon er geen publiek bij het bijzondere moment aanwezig zijn.

De jonge ijsbeertjes in Ouwehands Dierenpark.
Volledig scherm
De jonge ijsbeertjes in Ouwehands Dierenpark. © © Ouwehands Dierenpark

De tweeling werd eind november geboren en verbleef sindsdien met hun moeder in het zogenoemde kraamhol in het ijsberenverblijf. Daar is het donker en dringt nauwelijks geluid van buiten door. Daarmee wordt de situatie in het wild nagebootst. De ontwikkeling van de ijsbeertjes was door de verzorgers enkel via camerabeelden te volgen. Alle beelden zijn inmiddels opgeslagen en worden gebruikt voor onderzoek naar de ontwikkeling van jonge ijsberen en moederlijk gedrag.

Omdat de ijsbeertjes inmiddels flink zijn gegroeid was het tijd om naar buiten te gaan.

Zwemmen

Op dit moment verblijven er vijf ijsberen in Ouwehands Dierenpark. De drie volwassen dieren zijn vrouwtjes: oma, moeder en (klein)dochter. Freedom, de middelste, kreeg in november 2019 de tweeling waarvan het geslacht nog onbekend is. Als de ijsbeertweeling binnenkort gaat zwemmen hopen de verzorgers te kunnen zien wat het geslacht is.

Als dat duidelijk, is kunnen de ijsbeertjes een naam krijgen. Hiervoor was door de dierentuin een wedstrijd uitgeschreven. Door de verzorgers zijn inmiddels vier mogelijke namen geselecteerd, twee voor mannetjes en twee voor vrouwtjes. Als het een mannetje is of als het mannetjes zijn wordt het Yuka en/of Atlas, mochten het vrouwtjes of een vrouwtje blijken te zijn Yura en/of Nova. 

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”