Volledig scherm
Limburgse jeugdzorginstellingen krijgen er hard van langs in een vandaag verschenen rapport. © ANP XTRA

Bikkelhard rapport over jeugdzorg na zelfmoord 16-jarige jongen in instelling

Vandaag is een bikkelhard rapport verschenen over Limburgse hulpinstanties. Aanleiding voor het onderzoek was de zelfmoord van een 16-jarige jongen in mei 2017 binnen de poorten van de gesloten jeugdzorginstelling SJSJ Icarus. 

Bij gebrek aan een passende plaats werd de jongen in maart 2017 ondergebracht in de gesloten jeugdzorginstelling Stichting Jeugdzorg St.Joseph Icarus in het Zuid-Limburgs Cadier en Keer. Tien weken later was zijn behandeling nog niet gestart en beroofde de jeugdige zichzelf van het leven. Vandaag bleek dat het aantal zelfdodingen onder 10 tot 20-jarigen in één jaar tijd bijna is verdubbeld.

De inspectie concludeert nu dat het deze jeugdige 'gedurende lange tijd aan passende hulp heeft ontbroken'. In de laatste maanden van zijn leven moest hij daardoor kampen 'met veel onzekerheid en onduidelijkheid over zijn toekomst'. Hij heeft zelf wel expliciet om die duidelijkheid gevraagd, zo staat te lezen in het rapport.

Er was wel besloten dat de jongen een-op-een therapie zou krijgen, maar ondanks dat hij al tien weken in de instelling zat, was die therapie nog niet begonnen door 'wachttijden bij de therapeuten'.  De jongen had ADHD, een stoornis die verband houdt met autisme, verslavingsproblematiek en gedragsproblemen.

Van professionals die werken met zulke complexe jongeren mag volgens de inspecties worden verwacht dat zij suïcidaal gedrag kunnen 'signaleren', 'behandelen' en 'begeleiden'. Het opmerken van mogelijke zelfmoordneigingen gebeurt in de Zuid-Limburgse instelling volgens het rapport 'onvoldoende'. Ook zijn de medewerkers 'onvoldoende geschoold' in effecten en bijwerkingen van medicijnen. Bovendien zegt een psychiater die de medicijnen van de jongen afbouwde achteraf niet op de hoogte te zijn van zijn drugsgebruik. 

Onuitvoerbaar

Volgens de inspectie was er sprake van 'tegenstrijdige' en 'onuitvoerbare adviezen', 'afwijzingen' en 'uitgestelde zittingen'. Door zijn complexe problematiek kon de jongen moeilijk omgaan met deze onzekerheden. 

De inspecties erkennen dat de ondermaatse jeugdzorg zijn zelfmoord mogelijk in de hand heeft gewerkt. ,,Het ontbreken van passende hulp en daarmee de onduidelijkheid over zijn perspectief hebben mogelijk een negatieve invloed op de jeugdige gehad'', zo geven de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid toe.

Door de voogdijwerker en jeugdreclasseerder van Bureau Jeugdzorg Limburg is volgens de inspecties wel 'voldoende betrokkenheid, continuïteit en helikopterview geboden'. Zij moeten wel beter geschoold worden in het herkennen van suïcidaal gedrag en het voorkomen van zelfmoord, verklaren de inspecties. Bovendien werkte het ook niet mee dat op de dag dat de jongen voor de rechter moest verschijnen vanwege verschillende vergrijpen er uiteenlopende adviezen lagen van de Raad voor de Kinderbescherming.

Zit jij in de knoop met jezelf en/of wil je praten over zelfdoding? Kijk dan op 113.nl of bel 0900-0113.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.