Volledig scherm
Henk Zandvliet laat de kruipruimte onder zijn woning zien, waar de ratten huizen © Jeroen Jumelet

'Bilthoven heeft nog steeds een groot rattenprobleem'

Volgens bewoners is het rattenprobleem in de wijk Brandenburg-West in Bilthoven nog onverminderd groot. Henk Zandvliet wil weten wat de gemeente doet om de overlast in te dammen. Die stelt dat er al veel minder ratten zijn.

Quote

We horen ze knagen achter de keukenkast­jes en achter de radiator

Henk Zandvliet

Als raadslid van GroenLinks heeft Zandvliet hier officiële vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.,,Het is een groot probleem in de wijk. Zelf horen we ratten knagen achter de keukenkastjes en achter de radiator. Ze zitten in de kruipruimte. Daar zijn duidelijke sporen: er is een rattengang en er zijn rattenkeutels. Buurtbewoners hebben ratten aangetroffen in hun tuin. Ook klagen ze over verzakkingen. In de Zuidpoolflat klagen de bewoners over ratten in de kelderruimte."

Op haar website verwijst de gemeente de inwoners, voor klachten over ratten, naar het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen.
Zandvliet: ,,Die heb ik een maand geleden gebeld. De klachten worden geregistreerd en doorgegeven aan de gemeente. Ze vertelden me dat ze pas actie ondernemen als er meerdere klachten zijn vanuit één woongebied. Ik vraag me af hoeveel klachten er zijn geregistreerd en welke maatregelen de gemeente gaat treffen.''

rattenbestrijder
In oktober schakelde de gemeente een rattenbestrijder in. Die plaatste kisten met lokstof in de wijk. Toch wilde het rattenvangen niet vlotten, zo gaf hij enkele maanden later aan.

De rattenbestrijder vermoedde dat er nesten zitten in het plantsoen onder het flatgebouw, van waaruit brood naar beneden wordt gegooid. Hij verzocht de gemeente de struiken te snoeien, maar die gaf aan dat dit pas in het voorjaar kan.

De rattenbestrijder was van mening dat de gemeente te lang heeft gewacht voordat ze actie ondernam, gezien de voortplantingssnelheid van de knaagdieren.

Meldpunt SP
Die mening was de SP ook toegedaan, die daarom een jaar geleden een rattenmeldpunt startte. De partij schatte toen op basis van de meldingen in dat er honderden ratten moeten rondlopen in de wijk. Zelfs in speeltuinen werden ze gezien.

Volgens de gemeente is de rattenoverlast nu enorm afgenomen. ,,Het aantal meldingen van ratten is momenteel minder dan vier per maand. De gemeente verwacht voor de zomer tot de normale controle over te kunnen gaan. Het is nu nog een kwestie van de puntjes op de i zetten. Onder andere moet het struikgewas nog worden gesnoeid en de bewoners moeten worden gestimuleerd om zelf hun maatregelen te nemen. SSW neemt maatregelen zoals het vervangen van het riool,'' aldus gemeentewoordvoerder Dick de Jager.

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.