Volledig scherm
© anp

'Binnenhof 6 jaar verbouwen voor ruim 500 miljoen'

Het hele Binnenhof gaat vanaf 2020 dicht. Minster Stef Blok van Wonen en Rijksdienst stelt vrijdag de ministerraad voor om het Binnenhof-complex 5,5 jaar te sluiten voor een grondige verbouwing. De afgelopen weken is de optie van een renovatie van 13 jaar van tafel verdwenen om dat het veel duurder is. Dit melden ingewijden aan het AD.

Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst
Volledig scherm
Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst © anp

Na de zomer hebben de drie meest betrokken ministeries tweemaal gesproken over het rapport van Liesbeth Spies over de renovatie. Alle adviezen wijzen erop dat een sluiting van 5,5 jaar de beste, snelste en goedkoopste oplossing is. Minister Blok, premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën nemen het advies van Liesbeth Spies over.

In de plannen voor de verbouwing van het Binnenhof verhuist de Tweede Kamer naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat bijna naast het Centraal Station ligt. Daar wordt een verbouwing van een kleine 40 miljoen euro gedaan om het geschikt te maken als voorlopig huis van de democratie.

Leiding
Het ministerie van Algemene Zaken van premier Rutte verhuist naar het gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout. Ook  de Eerste Kamer en de Raad van State trekken daarin. Als het aan de Eerste en Tweede Kamer ligt krijgt ex-minister en oud-burgemeester Wim Deetman (CDA) de leiding van het project. 

In kabinetskringen wordt getwijfeld over Deetman (70) als kandidaat. Zijn leeftijd is een van de bezwaren. Blok kan pas een opvolger van Spies aanwijzen als de Tweede Kamer dit najaar instemt met de korte verbouwing. 6 jaar sluiting om het parlementaire complex te verbouwen kost 500 tot 600 miljoen euro.

Gefaseerd
Een gefaseerde verbouwing duurt zeker 13 jaar en is dan 125 miljoen duurder. Het geeft ook veel complicaties en overlast voor die gedeelten van het Binnenhof die wel aan het werk blijven. Deskundigen zijn van mening dat het beter is in één keer te verbouwen.

Behalve de kostenbesparing is er nog een reden het hele Binnenhof te verhuizen: de brandweer vindt de brandveiligheid een groot probleem. Dat komt omdat jarenlang werkzaamheden zijn verricht en problemen opgelost met lapmiddelen, omdat de grote renovatie eraan kwam. Nu wordt het langzamerhand gevaarlijk.