Volledig scherm
Het gereconstrueerde wrak van de MH17. © REUTERS

Binnenkort diplomatiek overleg tussen Nederland en Rusland over neerhalen MH17

UpdateNederland en Australië gaan binnen een aantal weken praten met Rusland over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bevestigt dit. 

Dat diplomatieke overleg moet ertoe leiden dat ,,formele onderhandelingen” over de aansprakelijkheid kunnen beginnen, zegt Blok. ,,Ik ben positief gestemd dat dat ook gaat lukken. Ik constateer dat we op diplomatiek niveau constructief overleggen.”

Beide landen stelden Rusland vorig jaar mei verantwoordelijk. Nederland en Australië hoopten zo af te dwingen dat Rusland zou gaan meewerken aan het onderzoek. Dit traject staat los van het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke vervolging en berechting van de daders.

Over het overleg worden verder geen mededelingen gedaan. ,,Ik ga echt niet speculeren wanneer of waar dat plaats kan gaan vinden”, zegt Blok. Het aansprakelijk stellen van landen is een ingewikkeld juridisch proces. Als de landen niet tot een vergelijk komen over de aansprakelijkheid, kunnen Nederland en Australië naar een internationale rechtbank stappen.

De Boeing van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Hierbij kwamen 298 mensen om het leven. Dat gebeurde met een Buk-raket. De lanceerinstallatie was afkomstig van een Russische basis bij Koersk, heeft juridisch onderzoek uitgewezen.

Kijk hier waarom MH17- nabestaanden naar het  Europees Hof gaan:

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.