Binnenkort grote wijziging testbeleid: ook mensen zonder klachten aan de beurt
VIDEOOok mensen zonder coronasymptomen kunnen binnenkort worden getest. Het gaat om drie doelgroepen: nauwe contacten van besmette mensen, inkomende reizigers uit oranje gebieden en mensen die in beeld komen via de corona-app. In het voorjaar zijn 200.000 tests per dag beschikbaar, drie keer zoveel als nu.
Dat stelt GGD-directeur Sjaak de Gouw, verantwoordelijk voor infectieziektebestrijding. Hij verwijst naar een recent OMT-advies. Daarin staat dat er inmiddels voldoende testcapaciteit is om mensen zonder klachten te testen, en te onderzoeken in welke gevallen dat zinvol is.
De testcapaciteit komt vrij, doordat het virus minder rondwaart en mensen steeds vaker gebruikmaken van een sneltest. In twee weken tijd daalde het aantal afgenomen pcr-tests bij de GGD-teststraten fors: van 321.000 naar 241.000. Door mensen zonder symptomen te testen, hopen de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten en het Outbreak Management Team (OMT) uitbraken eerder in te dammen.
Ook als er lokaal een grote uitbraak is, gaan GGD’s mensen zonder symptomen testen, verklaart De Gouw. ,,Bij een lokale uitbraak bij een asielzoekerscentrum, verzorgingshuis of slachterij sturen we een mobiele testbus. Daar kunnen we mensen met en zonder klachten testen. De bus maakt gebruik van de klassieke pcr-test’’, licht de GGD-directeur toe. ,,Zo voorkomen we dat mensen die later alsnog symptomen krijgen, het virus verspreiden zonder dat ze daar zelf erg in hebben.’’
Luister voor de laatste corona updates (en meer nieuws) naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
65.000 tests per dag
Een groot deel van de pcr-tests wordt binnenkort geanalyseerd in het voormalig Shell-laboratorium in Rijswijk. Multinational Eurofins opent daar later deze maand een coronatestlab. Ongeveer 120 medewerkers zullen dagelijks 35.000 pcr-tests analyseren. Nu gebeurt dat nog in de Duitse stad München. Eurofins heeft de ruimte om in het nieuwe lab op bedrijventerrein Plaspoelpolder te groeien naar 65.000 tests per dag.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat veel mensen een paar dagen vóórdat ze klachten krijgen al besmettelijk zijn. Ook het RIVM waarschuwt daarvoor. Volgens De Gouw hadden de GGD's eigenlijk al in de zomer willen beginnen met asymptomatisch testen, maar was er toen onvoldoende capaciteit. Komend voorjaar verwachten GGD’s, ziekenhuizen, werkgevers en commerciële teststraten 200.000 tests per dag nodig te hebben, zegt de GGD-directeur. Volgens een andere bron zou dat aantal zelfs fors hoger uit kunnen vallen.
Mensen die géén symptomen hebben, kunnen volgens De Gouw de sneltests beter links laten liggen. ,,Voor hen zijn ze nog te onbetrouwbaar.’’ Hij haalt daarvoor Amerikaans onderzoek aan van de Universiteit van Arizona, waaruit blijkt dat sneltests bij mensen zonder symptomen een betrouwbaarheid hebben van slechts 35 procent.
Minister de Jonge gaf eerder aan per 1 december te willen starten met het testen van mensen zonder klachten. Voorwaarde is dat er dan voldoende testcapaciteit is, stelt hij. Ook vergt het nog een aanpassing in de systemen van de GGD. Volgende week maakt De Jonge bekend op welke datum het testen van mensen zonder klachten definitief van start kan gaan.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMVIDEO
Valse coronavrij-verklaringen in omloop: artsen reageren geschokt
Oplichters verkopen vervalste verklaringen waarin staat dat iemand coronavrij is, zónder die persoon daadwerkelijk getest te hebben. De fraudeurs bieden de documenten voor een paar tientjes via WhatsApp en Snapchat aan. Ze misbruiken namen van artsen en laboratoria. Die zijn geschokt en stappen naar de politie. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMimmuuntherapie
Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1500 mensen gered’
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint. -
CNV roept werkgevers op verduurzaming woning te stimuleren: ‘Geef personeel een warmtebonus’
Vakbond CNV roept werkgevers op om personeel een eenmalige warmtebonus van minimaal 2000 euro te geven. Daarmee kunnen werknemers hun huis energiezuiniger te maken. Enkele bedrijven doen het al. Volgens werkgeversorganisatie AWVN volgen er meer.
-
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMANALYSE
Commercie duikt in sneltest-gat dat overheid liet vallen
Sinds deze week kun je in Zeeland tegen betaling een coronasneltest laten afnemen. In de rest van het land kan dat al enige weken. Eind november denkt de eerste GGD, waarschijnlijk in de Randstad, een snelteststraat te openen. -
PREMIUM
Hier komt het grootste coronatestlab van Nederland: 35.000 tests per dag
Medewerkers van laboratoriumgigant Eurofins stampen momenteel in Rijswijk het grootste coronatestlab van Nederland uit de grond. Over niet al te lange tijd worden in het voormalige laboratorium van Shell enkele honderdduizenden tests per week geanalyseerd. Deze site kreeg een exclusieve rondleiding.