Volledig scherm
De bediening serveert gerechten uit in Bistronome des Arts. © Ruud Voest

Bistronome des Arts: Door en door Frans

Restaurant Des Arts uit de Utrechtse Boterstraat is als Bistronome des Arts een nieuwe zaak begonnen aan de Lijnmarkt, in een historisch pand dat vele jaren bekend was als het garen- en bandwinkeltje.

Volledig scherm
© AD


Het bonjour en bonsoir gonst ons tegemoet. De kaart opent met een 'Pour commencer' en danst via 'Çôte Mer' en 'Côte Terre' naar 'Douceur', het einde. Alle gerechten staan primair in de Franse taal en daaronder staat de vertaling. Onmiskenbaar zit in alles wat je proeft de Franse en mediterrane afkomst van Bistronome des Arts aan de Lijnmarkt in Utrecht. En: het bonnetje is nog met de hand geschreven.

Tot eind vorig jaar zat het restaurant jarenlang in de Boterstraat, een poos onder de naam Le Soleil, later Des Arts. Tragisch is dat de mede-eigenaar en drijvende kracht Yves Ouites na een ernstige ziekte kwam te overlijden. Zijn vrouw N. Sakioudi, evenals Yves van Noord-Afrikaanse afkomst, stond voor de zware taak om de verhuizing te regelen naar het pand aan de Lijnmarkt, gebouwd in de 17de eeuw.

Ramen
Tot de komst van het restaurant genoot het Magazijn de Vlijt, in garen en band, hier grote bekendheid. Een geweldige plek voor een restaurant, vooral dankzij het uitzicht aan de achterzijde op de Oudegracht, waar de ramen in de zomer open kunnen.

Het traplopen naar de kelder, waar zich onder meer de keuken bevindt, en naar de bovenverdieping, waar ook kan worden gegeten, moet je voor lief nemen op zo'n bijzondere plaats. Ook de toiletten bevinden zich op kelderniveau.

Eendenmaagjes
In ons geheugen staat nog recht overeind het voorgerecht 'Gesiers confits flambées au vinaigre de framboise', ofwel gekonfijte eendenmaagjes geflambeerd in frambozenazijn. Pronkstuk van Ouites. De spiermaagjes van gemeste eenden zie je in de Franse supermarkten gekonfijt in potjes en blikjes van onder meer La Beyrie en Patrimoine Gourmand, maar in ons land zelden.

De combinatie met framboos biedt een aangenaam zuurtje tegenover het best machtige stoofvlees. Maar de azijn flamberen? Dat kan alleen met hulp van wat alcohol, cognac bijvoorbeeld. De saus smaakt geweldig, maar is dit keer niet 'tiède' (lauw) maar heet. De subtiele, zachte wildsmaak van het stoofsel is er weliswaar niet vandoor gegaan, maar we prefereren toch wat minder vlammen.

Aan de overkant is tartelette van sardine op mediterraanse wijze een jasje waar de sardine blij mee mag zijn. We drinken de witte huiswijn, een nette Pinot Blanc uit de Elzas. De bediening is niet Frans en de vrouw doet haar drukke bezigheden in een jurk die zo Hollands is als wat. De tafels staan dicht op elkaar, maar dat biedt in deze entourage juist wel een montere sfeer.

Het restaurant heeft een driegangenmenu voor 32,50 waarbij je mag kiezen uit de uitgebreide kaart. Wij gaan verder met geflambeerde gamba's in pastis en gevulde kwartel met pruimen en rozemarijn. De overheerlijke gambas verschijnen in rolletjes en vormen met de pastis een stoutmoedige combinatie. De kwartel is naar behoren gebakken, lekker mals vlees, de pruimen schuiven we opzij. Tot besluit een kaasplateau met drie iets te koude soorten.

Parmantig pand

Het nieuwe onderkomen van Bistronome des Arts aan de Lijnmarkt dateert uit het midden van de 18de eeuw. In 1847 opende de Winkel van Sinkel er een depot, dat bekend werd onder de naam Magazijn de Vlijt. Toen al begon daar de verkoop van 'garen en band' en nu nog zie je aan de vele ladenkasten dat het assortiment indrukwekkend moet zijn geweest. De kelder, waar nu de keuken en de toiletten zijn, was er al lang voordat de Winkel van Sinkel kwam, in de 17de eeuw. Het winkeltje met parmantige gevel bestond in 1997 150 jaar en daarna kwam er een winkel die handelde in bijouterieën. Toen dit winkeltje vorig jaar verhuisde, haastten Yves Ouites en zijn vrouw Sakioudi zich om erin te trekken met hun bistro. De verbouwing was gecompliceerd: er waren strenge eisen wat betreft het historische interieur.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”