'Bizar, gewoon in het drinkwater'

OnderzoekHet AD onderzocht het kraanwater op zes plekken in Zuid-Holland. Conclusie: het water is veilig, maar de veiligheid staat wél onder druk. ,,Onze filters houden dit niet tegen."

Volledig scherm
Naaijen: Ik heb er nog nooit over nagedacht wat er in m’n kraanwater zit. © Jan de Groen

,,GenX? Nooit van gehoord’’, zegt Manuel Naaijen. We hebben net bij hem aangebeld met de vraag of we wat kraanwater bij hem mogen tappen. Om te onderzoeken of de omstreden stof ook hier in Spijkenisse al in het leidingwater zit. ,,Laat me wel even weten wat je vindt, hè. Ik heb er nog nooit over nagedacht wat er in m’n kraanwater zit.’’

Het goede nieuws: Manuel en de ruim 3 miljoen andere inwoners van Zuid-Holland kunnen zonder zorgen leidingwater blijven drinken. Het slechte nieuws: GenX zit er wél in. Op alle onderzochte plekken. De hoeveelheden zijn ruim onder de risicomarges, benadrukken deskundigen. ,,Maar we zouden zulke persistente stoffen helemaal niet moeten toestaan in het drinkwater’’, zegt hoogleraar Jacob de Boer.

We hebben zijn laboratorium in de VU in Amsterdam gevraagd de zes monsters te onderzoeken. Na twee weken volgt de uitslag: GenX zit overal in het onderzochte gebied. In Dordrecht, Alblasserdam, Gouda, Rotterdam, Spijkenisse en Goeree. Zomaar zes plaatsen in de grote regio rond het bedrijf Chemours, dat de stof gebruikt bij de productie van Teflon en loost in het oppervlaktewater.