Volledig scherm
Oscar Pistorius. © REUTERS

Blade Runner Pistorius veroordeeld voor moord

Het hoogste hof van beroep van Zuid-Afrika veroordeelt de oud-paralympiër Oscar Pistorius wegens moord. Een eerdere uitspraak van een hof dat hij schuldig was aan doodslag wordt daarmee verworpen.

Volledig scherm
Reeva Steenkamp. © Getty
Volledig scherm
© getty
Quote

Het is een grote opluchting. Ik heb het gevoel dat het een eerlijk vonnis is dat de rechter heeft gewezen

Barry Steenkamp, vader

Opperrechter Eric Leach las donderdag het vonnis voor in Bloemfontein.
Pistorius doodde zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari 2013 met vier schoten door de deur van de badkamer. Hij heeft bekend te hebben geschoten, maar zei dat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond.

Pistorius werd in eerste aanleg vrijgesproken van moord. Verder kreeg hij een geheel voorwaardelijke straf wegens verboden wapenbezit. Justitie ging daartegen in beroep.

Vijftien jaar
Op moord staat in Zuid-Afrika een minimumstraf van vijftien jaar cel. Een lagere rechtbank krijgt opdracht een nieuwe strafmaat te bepalen. De tijd die hij al heeft vastgezeten moet daarop in mindering worden gebracht.

Het hoogste hof van beroep veegde de vloer aan met het verweer van de verdediging dat Pistorius in paniek uit zelfverdediging had geschoten. Er was geen sprake van noodweer, hij wist dat de kans groot was dat hij de persoon achter de gesloten deur vermoedelijk zou doden ook gezien het zware wapen en de munitie die hij gebruikte, oordeelde Leach.

Angststoornis
Aangevoerde argumenten dat de atleet leed aan een angststoornis deden daar niets aan af, oordeelde de opperrechter donderdag in aanwezigheid van de moeder van het slachtoffer, June Steenkamp.

Vader Barry Steenkamp verklaarde na afloop van de zitting tegen de lokale nieuwszender ANN7 tevreden te zijn. ,,Het is een grote opluchting. Ik heb het gevoel dat het een eerlijk vonnis is dat de rechter heeft gewezen.''

De familie Pistorius wacht op haar advocaten. ,,Het juridische team zal het vonnis bestuderen en zal hen begeleiden bij het vraagstuk hoe nu verder? We geven op dit moment verder geen commentaar'', aldus een woordvoerster van de familie.

Het proces tegen de gewezen sportheld trok wereldwijde aandacht en groeide uit tot waar een mediacircus.

Volledig scherm
June en Barry Steenkamp, de ouders van het slachtoffer. © Reuters
Volledig scherm
Reeva Steenkamp en Oscar Pistorius in gelukkigere tijden. © REUTERS
Volledig scherm
© ap

Pistorius nu de boeken in als moordenaar

Sportheld Oscar Pistorius is donderdag de boeken ingegaan als moordenaar. Het is met de uitspraak definitief gedaan met de supersterrenstatus van de Zuid-Afrikaanse paralympiër.


In de zomer van 2011 schreef Pistorius sporthistorie toen hij als eerste gehandicapte atleet meedeed met de 'gewone' atleten bij de wereldkampioenschappen atletiek in Zuid-Korea.

Een jaar later bereikte de faam van de Zuid-Afrikaan met twee kunstbenen van carbon een hoogtepunt. 'Blade Runner' nam deel aan de Olympische Spelen in Londen. Kort daarna was hij de publiekstrekker op de Paralympische Spelen, waar hij op de 400 meter zijn zesde gouden medaille veroverde.

Opnieuw wereldnieuws
In februari 2013 was de sportheld opnieuw wereldnieuws, maar toen omdat hij zijn vriendin had doodgeschoten. In oktober 2014 achtte een Zuid-Afrikaans gerechtshof hem schuldig aan doodslag, hij kreeg zeer tegen de zin van het Openbaar Ministerie een milde straf opgelegd. Het OM ging in beroep.

Pistorius raakte door een aangeboren afwijking als elf maanden oude baby zijn onderbenen kwijt. Hij was tot voor het schietincident van 2013 niet helemaal van onbesproken gedrag. In september 2009 werd hij opgepakt wegens mishandeling. Hij was bij zijn huisdeur met iemand slaags geraakt.

In datzelfde jaar belandde hij in het ziekenhuis door een bootongeluk. Pistorius had iets te roekeloos gevaren op de rivier de Vaal en een pier geramd. Pistorius had volgens een ex-vriendin altijd een pistool bij zich.