Om het coronavirus in te kunnen dammen stuurde de overheid een NL-Alert naar smartphones in heel Nederland.
Volledig scherm
Om het coronavirus in te kunnen dammen stuurde de overheid een NL-Alert naar smartphones in heel Nederland. © GinoPress B.V.

Blijf thuis als je ziek bent en hou afstand als je buiten bent

De overheid doet een dringende oproep aan iedereen om zich te houden aan de regels met betrekking tot het coronavirus: blijf thuis, zeker als je ziek bent en als je naar buiten gaat, bewaar dan in ieder geval anderhalve meter afstand. Hier nog eens de belangrijkste regels en adviezen. 

De adviezen in Nederland gelden al een tijdje. Als je ziek bent (koorts, hoesten, keelpijn) of verkouden dan moet je thuisblijven. Voor mensen die gezond zijn is het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Mensen die zich niet ziek voelen en eropuit trekken, dienen minimaal anderhalve meter afstand te bewaren tot een ander.  

Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) is de regel: vermijd grote gezelschappen en het openbaar vervoer. Mensen wordt dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

Wat de persoonlijke verzorging betreft; was regelmatig je handen met zeep, hoest of nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. 

Bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn in heel Nederland afgelast. Dat betekent dat publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters en sportclubs zijn gesloten, sportwedstrijden zijn afgelast. De horeca is dicht.

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.