Volledig scherm
Danique met de 3D-print van zichzelf. © Herman Stöver

Blinde Danique (16) 'ziet' zichzelf dankzij 3D-print

Na 10 jaar kan Danique Groters (16) uit Otterlo zichzelf weer 'zien'. Als 6-jarige raakte ze bijna volledig blind na een operatie. Het enige dat de tiener sindsdien kan zien zijn contouren en wat contrast. Dankzij een 3D-geprint beeldje van zichzelf van enkele tientallen centimeters groot kan de tiener nu weer naar zichzelf 'kijken'.

Volledig scherm
© Herman Stöver
Quote

In dit beeldje herken ik mezelf

Danique Groters

Haar ouders benaderden het 3D-printbedrijf Oceanz in Ede met het idee om hun dochter een beeldje van zichzelf te geven voor haar verjaardag. Dat bleek te kunnen. Er werd een scan van haar geklede lichaam gemaakt die vervolgens door de 3D-printer werd geprint. De pop is hardblauw, een kleur die Danique nog enigszins kan onderscheiden.

Haar
Danique kan lastig beschrijven hoe het is om het beeld van zichzelf te voelen. ,,Het is heel raar. Maar omdat ik al 10 jaar geleerd heb om te voelen met mijn vingers, kan ik nu dankzij het beeld voelen hoe mijn gezicht er uit ziet en hoe mijn haar valt. Het geeft toch een ander beeld dan het voelen aan mijn eigen gezicht."

Danique vertelt dat ze voorheen moest vertrouwen op andere mensen om een beeld van zichzelf te krijgen. ,,Die geloofde ik dan vaak niet. Maar in dit beeldje herken ik mezelf. Hij is dan ook erg gedetailleerd."