Volledig scherm
PREMIUM
Bennink (39) krijgt hulp van de OrCam, een apparaatje dat sinds kort op de Nederlandse markt is. © Jean-Pierre Jans

Blinde 'ziet' weer dankzij slimme bril

videoBlinden die gezichten herkennen en teksten kunnen lezen. Het lijkt sciencefiction, maar het is al mogelijk door de komst van een dure ‘voorleesbril’.

Maaike Bennink zit op een terras in Amsterdam. Ze pakt de menukaart en begint te lezen. Verse tonijn 18 euro, fruitsalade 4,95. Alleen haar ingeklapte rood-witte stok op tafel verklapt dat hier iets unieks gaande is. Bennink ziet namelijk nog maar 2 procent – in haar geval vage schimmen en primaire kleuren.

Bennink (39) krijgt hulp van de OrCam, een apparaatje dat sinds kort op de Nederlandse markt is. Op de zijkant van haar bril zit een minicamera, die in verbinding staat met een computer in haar broekzak en reageert op haar wijsvinger. Alle teksten waar zij naar wijst, worden omgezet in spraak en ingefluisterd via een oordopje. Informatie bij de bushalte over vertraagde bussen, een tijdschrift, briefgeld, post: het werkt allemaal. Tenminste, als je goed wijst, en dat is voor een blinde nog best ingewikkeld, weet Bennink. Op de gok houdt ze haar wijsvinger voor de menu-kaart, waarna de leesbril ergens bij de bitterballen begint met zijn opsomming.

Wanneer ze de OrCam de opdracht geeft een overzichtsfoto te maken, begint het alsnog bij regel één. Ook waarschuwt het apparaatje wanneer ze de menu-kaart per ongeluk op z’n kop houdt.

  1. Man (77) maakte schaamteloos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Man (77) maakte schaamte­loos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Een 77-jarige Nederlander heeft vandaag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich horen eisen, omdat hij jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt in Thailand en de Filipijnen. De man had honderden zelfgemaakte afbeeldingen en video’s van kinder- en dierenporno in zijn bezit. ,,Hij wist dondersgoed dat de kinderen in een uitzichtloze situatie zaten en maakte hij daar schaamteloos misbruik van”, aldus de officier van justitie.