Volledig scherm
De bloedbank in Amsterdam © ANP

Bloedbank luidt noodklok: voorraad onder druk

Bloedbank Sanquin heeft een dringende oproep gedaan aan honderden donors om bloed af te geven. Door vakantieplannen en het lekkere weer van vorige week kwamen veel donors niet opdagen, waardoor de bloedvoorraad onder druk staat.

Volledig scherm
© ANP

Sanquin heeft vooral behoefte aan donaties van de bloedgroepen o positief, o negatief, b negatief en ab negatief. ,,De bloedvoorraad is nu krapper dan we zouden willen, maar er is geen acuut gevaar", benadrukt Sanquin-woordvoerder Merlijn van Hasselt.

Extra donoren
Voorlopig hebben de ziekenhuizen in Nederland nog een voorraad waar ze 5 tot 9 dagen mee vooruit kunnen, maar wanneer de opgeroepen donors niet komen opdagen wordt de situatie nijpender. ,,Wanneer er geen gehoor aan onze oproep wordt gegeven, zouden we volgende week extra donors kunnen oproepen."

In totaal telt Nederland 370 duizend bloeddonors. Een gemiddeld mens heeft vijf liter bloed in het lichaam. Een volbloeddonor geeft per keer een halve liter bloed af.  Rode bloedcellen zijn ongeveer 35 dagen houdbaar. Het is volgens de bloedbank nog niet voorgekomen dat de Nederlandse ziekenhuizen zonder bloedvoorraad zaten.

  1. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
    Zeven gewonden

    Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

    Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.