Volledig scherm
Ter illustratie © anp

'Bloeden geregeld koeien dood door zwerfafval'

Blikjes, flesjes en plastic verpakkingen. Boer Gouke Wilpstra vindt regelmatig rotzooi in zijn weilanden. Het zwerfafval is levensgevaarlijk voor de koeien. Daarom vraagt hij op Facebook aandacht voor dit groeiende probleem. Zijn bericht is inmiddels duizenden keren gedeeld.

,,Wat is dit weer jammer", schrijft Wilpstra, nadat hij een kapot blikje in het weiland vond. ,,Als dit in het voer terechtkomt, zijn de gevolgen voor de koe niet te overzien. Die kan hevige inwendige bloedingen krijgen en doodgaan." 

Vorig jaar bloedde een koe van de boer uit het Friese plaatsje Siegerswoude bijna dood nadat het stukjes metaal had binnengekregen. ,,De dierenarts was er net op tijd bij", vertelt Wilpstra. ,,Hij heeft een magneet ingebracht en zo de stukjes blik uit de maag gehaald."

Tekst gaat verder onder het facebookbericht.

De Fries is niet de enige veehouder die last heeft van zwerfafval. ,,Boeren die percelen hebben langs fiets- of voetpaden vinden regelmatig rotzooi op hun land", vertelt Wilpstra.  Hij snapt niet dat mensen hun afval zomaar in het gras gooien. ,,Het is gewoon gemakzucht."

Ook boer Ronnie Vrieling uit het Overijsselse Balkbrug zou graag zien dat mensen hun afval gewoon in prullenbakken gooien. Hij verloor vorig jaar een koe. Het dier bloedde dood nadat het scherpe afvaldeeltjes had opgegeten.

Tekst gaat verder onder het facebookbericht.

Quote

Het zou helpen als mensen stilstaan bij waar ze hun afval neergooien.

Gouke Wilpstra, boer

Mark van der Heijden van de beroepsorganisatie voor dierenartsen herkent het probleem van de veehouders. ,,Koeien zijn geen selectieve eters, dus die werken alles naar binnen wat ze voor zich krijgen."

,,Stukjes metaal kunnen veel schade aanrichten in de magen van een koe", aldus  Van der Heijden. ,,Maar plastic en glas zijn misschien nog wel gevaarlijker, want die deeltjes kun je niet met een magneet verwijderen."

'Knap lullig'

Volgens Van der Heijden komt er vaker rotzooi terecht in weilanden, doordat veel gebieden worden opengesteld voor wandelaars. ,,En denk bijvoorbeeld ook aan de wensballonnen die weleens worden opgelaten. Daar zit ook metaal in. Zo'n ballon komt ook weer ergens naar beneden."

Ook Jan van der Staak, vice-voorzitter van branchevereniging LTO Melkveehouderij, steunt de oproep van de boer.  ,,Heel terecht. Het is knap lullig als je op deze manier een van je koeien verliest."

Wilpstra hoopt dat er door zijn oproep meer aandacht komt voor het probleem. ,,Ik wil niet iedereen over één kam scheren, maar het zou helpen als mensen stilstaan bij waar ze hun afval neergooien."

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”