Volledig scherm
De maansverduistering, de bloedmaan aan de hemel boven Hoofddorp Foto ; Pim Ras © Pim Ras Fotografie

Bloedmaan op veel plekken niet of pas laat te zien

Door een maansverduistering kleurde de maan vrijdagavond prachtig rood. Maar helaas: op de meeste plekken in Nederland was er door bewolking weinig tot niks van te zien, blijkt uit berichten op sociale media. 

,,Honderd dagen geen bewolking, en dan dit", is een van de commentaren. Ook rond het tijdstip dat de eclips zijn hoogtepunt beleefde (22.22 uur), regende het louter plaatjes van maanloze luchten, of plaatjes met gephotoshopte kunstmanen. 

Iets later, rond 22.35 uur, kwamen de eerste foto's van mensen die de bloedmaan heel voorzichtig aan de hemel zagen staan. Die berichten komen vooral uit het oosten van het land.

Deze maansverduistering was met 104 minuten de langste totale eclips van deze eeuw. Bijzondere bijkomstigheid was dat de planeet Mars goed te zien was.

Volledig scherm
De bloedmaan gefotografeerd in Nijmegen. © Gerard Verschooten

In andere landen is het natuurfenomeen wel te aanschouwen. Vanuit Italië bijvoorbeeld komen diverse foto's van Nederlandse vakantiegangers.

Zeldzaam fenomeen

Een maansverduistering zoals die vanavond plaatsvindt, is een zeldzaam fenomeen. ,,Een gedeeltelijke maansverduistering is vaker te zien, ongeveer ieder half jaar. Een volledige maansverduistering zoals die van vanavond is echter veel zeldzamer, de volgende is pas in 2022'', legt Harry Buikstra, voorzitter van sterrenwacht De Tweeling in Spijkenisse uit. ,,Normaal gesproken zijn wij gesloten in deze periode, vanavond zijn we speciaal voor het publiek geopend."

Als het weer een beetje meezit en het niet erg bewolkt wordt, is de maansverduistering in het hele land te bewonderen. Het beste kun je gaan kijken op een open plek zoals de polder, het boerenland of het strand. Ook in de stad kun je de maan zien, maar door de bebouwing zal de bloedmaan iets langer op zich laten wachten. Buikstra: ,,De maan komt in het zuidoosten op, dus een strand bij de Maasvlakte bijvoorbeeld is ideaal om naar de verduistering te kijken." 

Volledig scherm
De maansverduistering, de bloedmaan aan de hemel boven Hoofddorp Foto ; Pim Ras © Pim Ras Fotografie

Bosbranden

Wat voor kleur rood de maan precies wordt, is lastig te voorspellen. Hans Luidens, beheerder bij Sterrenwacht Bussloo: ,,De precieze kleur is nog even afwachten. De kleur heeft namelijk te maken met de vuiligheid die in de atmosfeer zit. Er zijn veel bosbranden geweest deze periode, en dat kan invloed hebben op de rode kleur. De kleur kan roder worden dan verwacht."

De totale verduistering van vrijdag begint om 21.30 uur. Het hoogtepunt is om 22.22 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur. Het is de langste maansverduistering van deze eeuw.

Sterrenwachten door het hele land zijn vanavond geopend voor het publiek om de maan te bewonderen. ,,Wij hebben iedere vrijdag open avond, waar verhalen worden verteld over de sterrenkunde'', aldus Luidens. ,,Vanavond is het voordeel dat er een totale maansverduistering plaatsvindt, dit zal ook onderwerp zijn van de lezing."

Blote oog

Met het blote oog kun je de maan ook prima bewonderen, je kunt de maan normaal gesproken immers ook zonder telescoop zien. Met een telescoop kun je echter ook de kraters zien, en hoe ook deze tijdens de maansverduistering rood kleuren.

Luidens: ,,De maan wordt prachtig rood, het is echt een prachtig verschijnsel. We verwachten dan ook veel mensen. Er staan zo'n tien telescopen buiten. Ook Saturnus is te zien dus het wordt een bijzondere avond."

Niet alleen in Spijkenisse en Bussloo kun je vanavond de maan bewonderen. Ook sterrenwachten in onder andere Heerlen, Leusden, Lattrop, Hellendoorn en Dwingeloo en op Texel hebben vanavond een kijkavond.

Bekijk hieronder de uitleg hoe een bloedmaan ontstaat:

Volledig scherm
Het verloop van een maansverduistering. © afp
Volledig scherm
De bloedmaan is een uniek verschijnsel. © ANP