Bloemblaadjes hechten blijkt voor artsen schot in de roos

VideoChirurgen die op de tiende millimeter moeten opereren, maken minder fouten wanneer ze vooraf oefenen. Op bloemblaadjes. Arts-assistent Victor Volovici loopt voor in deze bijzondere techniek en wordt geroemd om zijn vaste hand. ,,Het is een soort meditatie.”

Volledig scherm
Victor Volovici van het Erasmus MC. © Sanne Donders

Het is een wat ongebruikelijk beeld. Op de operatietafel in het Erasmus MC ligt een gehavend bloemblaadje. Een gerbera, net geplukt, met een snee van boven naar beneden in het witte blaadje. Arts-assistent Victor Volovici bekijkt zijn ‘patiënt’ via een microscoop en rijgt langzaam maar heel precies de delen weer aan elkaar. Zijn handen lijken niet te bewegen, al bewijst de computer (15 keer uitvergroot) het tegendeel. Elke hechting eindigt in een piepklein knoopje. En nog scheurt het fragiele blaadje niet.

Hoeveel boeketten zijn kaalgeplukt voor hij deze hechttechniek onder de knie had, weet Volovici niet meer. Maar het waren er veel.

De neurochirurg in opleiding geeft komende maand een training aan collega’s uit de hele wereld. Zijn overtuiging: als je een bloemblaadje succesvol kunt opereren, moet het repareren van de allerkleinste bloedvaatjes in ons lichaam ook wel lukken.