Volledig scherm
Bijna dagelijks worden bloemen van crematies bij het Indisch Monument gelegd. © ANP

Bloemen van de doden houden Indië-monument levend

Bij het Indisch Monument in Den Haag liggen altijd bloemen. Veel Hagenaars laten na crematies de rouwboeketten naar het monument brengen. Vandaag echter niet, want vandaag is er de Nationale Herdenking van de oorlog in Indië.

Volledig scherm
De Nationale Herdenking bij het Indisch Monument op 15 augustus 2017. © ANP

Wat was begonnen als gebruik van mensen met een specifieke Indische achtergrond, is nu al jarenlang een traditie die veel Hagenaars hebben overgenomen. De rouwboeketten die 'overblijven' na een crematie, krijgen via wilsbeschikking of uitdrukkelijke wens van de nabestaanden een tweede leven gegund aan de voet van het Indisch Monument aan de Waterpartij, in het park achter Madurodam.

De bloemen versterken zo dagelijks de uitstraling van 'levend monument' van het gedenkteken waarmee de slachtoffers worden geëerd die in de Tweede Wereldoorlog in en rond het voormalige Nederlands-Indië zijn gevallen. Het monument staat op de meest serene plek van de residentie, in de ronding van de bosschages van de Waterpartij, met ruisende bomen op de achtergrond en het voor stadse begrippen weidse water ernaast.

Kransen

De rouwboeketten maken vandaag plaats voor de kransen van onder meer de Nederlandse regering en heel veel bloemen van nabestaanden en andere betrokkenen bij de oorlog in Nederlands-Indië. Daaraan kwam op 15 augustus 1945 een einde door de overgave van Japan. ,,Maar vanaf morgen komen daar weer de bloemen bij die wij aansluitend aan een crematie naar het monument mogen brengen'', vertelt Monique van den Brink, uitvaartondernemer bij Ad Patres in Den Haag.

De band van Ad Patres met Indië begon met de vereniging Inget Mati, vertelt Van den Brink. ,,Dat betekent 'de dood indachtig' in het Indonesisch. De vereniging werd ooit opgericht om de uit Indië gerepatrieerde Nederlanders bij te staan bij sterfgevallen en is in de vorige eeuw opgegaan in Ad Patres.''

,,Wij verzorgen die uitvaarten van oudsher, ook omdat we in het Statenkwartier zitten, een gedeelte van Den Haag waar in de jaren 50 veel Indische gezinnen woonden. Toen dertig jaar geleden het monument werd opgericht, zijn we begonnen met het kosteloos brengen van overgebleven boeketten. Dat gebaar is inmiddels door andere uitvaartondernemers in Den Haag overgenomen'', zegt Van den Brink. Bij Ad Patres gaan de bloemen van zo'n 90 procent van de crematies naar het monument.

Medewerkers van de gemeente Den Haag zorgen dat boeketten die na verloop van tijd zijn verwelkt, weer worden weggehaald.

As uitstrooien

Het is een publiek geheim dat achter het monument regelmatig as van overledenen wordt uitgestrooid. ,,Formeel mag dat niet van de gemeente'', zegt Van den Brink. ,,Maar ik weet uit betrouwbare bron dat er families zijn van wie de overledene zo'n sterke band had met het monument en de geschiedenis waar het voor staat, dat ze er toch zijn of haar as uitstrooien.''