Volledig scherm
© ANP

Bloemencorso beschermd cultureel erfgoed, Sinterklaas niet

Na een lijst met waardevolle gebouwen, heeft ons land nu ook een lijst met de belangrijkste tradities. Het Bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartensviering in Utrecht zijn de eerste drie typisch Nederlandse tradities die zijn uitgeroepen tot beschermd cultureel erfgoed. Grote volkstradities zoals de Elfstedentocht, carnaval, Koninginnedag en Sinterklaas zijn nog niet in aanmerking gekomen.

De Bloemencorso begon in 1936 als een fietstocht ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina en is uitgegroeid tot de grootste bloemencorso ter wereld.

Het evenement in het Noord-Brabantse Zundert duurt slechts twee dagen in september, maar bijna elke inwoner bereidt zich het hele jaar voor. Pasgeboren baby's krijgen er zelfs een hamertje, waarmee ze later de dahlia's vast kunnen zetten op gigantische praalwagens. 'In de zomer staan er bij ons veertig voetbalvelden vol dahlia's in bloei om de wagens aan te kleden. Dit evenement is het cement dat heel Zundert bindt,' zegt Barry Joosen van de stichting Bloemencorso Zundert in het AD.

Het evenement heeft daarmee een plek verdiend op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed, oftewel de Rijksmonumentenlijst voor tradities.

Ook de Boxmeerse Vaart staat er op. Deze Heilig Bloedprocessie uit 1482 wordt nog steeds elk jaar in Noord-Brabant gehouden ter herinnering aan een wonder. De Sint Maartensviering wordt al eeuwen gehouden in Utrecht ter ere van de beschermheilige van de stad.

Lijst
Volgens Ineke Strouken van het Centrum voor Volkscultuur is het hoog tijd om tradities en rituelen te beschermen. Unesco houdt sinds 2001 een lijst bij uit heel de wereld. Daar staan inmiddels ruim 150 tradities op uit 70 landen, zoals de Spaanse flamenco en de Argentijnse tango. Typisch Hollandse tradities ontbreken vooralsnog, terwijl ook ons land er honderden heeft.' Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat ook Nederlands cultureel erfgoed op de lijst van Unesco terechtkomt. Welke tradities dat moeten zijn, wordt later bepaald.

De nieuwe Hollandse lijst is bedoeld om tradities zichtbaar te maken, ervoor te zorgen dat die worden gekoesterd en als het even kan blijven voortbestaan. Maar dat is helemaal aan de mensen zelf. Want in tegenstelling tot de lijst met rijksmonumenten wordt het cultureel erfgoed niet vastgesteld door wetenschappers en deskundigen.

Wat Strouken betreft komen ook de Elfstedentocht, het carnaval en Koninginnedag in aanmerking. En natuurlijk mag Sinterklaas in deze rij niet ontbreken. Dat dit grootse volksfeest nog niet tot nationaal cultureel erfgoed is benoemd, leidt bij Jan van Wijk van het Sint Nicolaas Genootschap niet tot teleurstelling. 'We hebben onszelf ook niet voorgedragen. Volgend jaar bestaat onze vereniging 20 jaar. Dat zou een prachtige bekroning zijn.'