Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Bloemenpieten bij intocht Sinterklaas in Haarlem

In Haarlem zullen er tijdens de intocht van Sinterklaas ook niet alleen maar Zwarte Pieten rondlopen. Tijdens het feest zijn er ook bloemenpieten aanwezig, meldt RTV Noord-Holland.

Volledig scherm
© AD/ANP

Volgens de organisator van de intocht, Marc Schultheis, 'blijft Piet Piet, maar Piet hoeft natuurlijk niet altijd zwart te zijn'. De zwarte variant van de kindervriend blijft echter in de meerderheid en ook de bloemenpieten dragen de kenmerkende kleding die bij Zwarte Piet hoort.

Haarlem heeft overigens gekozen voor bloemenpieten, omdat dat bij de stad past. De provinciehoofdstad profileert zich als de bloemenstad van Nederland.

Eerder maakte de gemeente Gouda al bekend stroopwafel- en kaaspieten in te zetten bij de intocht van de goedheiligman op 15 november. Dit is, net als Haarlem, te linken aan de stad. De stad wilde een balans die past in de Goudse tradities en recht doet aan verschillende opvattingen.

  1. Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

    Nieuwe zwaarbe­waak­te gevangenis­vleu­gel voor topcrimine­len 1 maart open

    Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.