Volledig scherm
© Shutterstock

Blokhuis: Landelijk meldlijn verwarde personen komt er

Er komt een landelijk meldnummer voor personen met verward gedrag. De hulplijn moet 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar zijn.

De adviescommissie van Onno Hoes, die ook waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer is, vroeg begin 2017 al om zo’n nummer. Gisterenavond laat kwam de toezegging van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid: ,,Het is belangrijk dat mensen weten waar ze terecht kunnen als ze een vraag of een melding hebben.'' Onno Hoes is er ‘ontzettend blij' mee dat het ‘er nu eindelijk van komt’.

Toch is er ook kritiek op het nieuwe nummer. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, die ook voorzitter is van de G40, waarin grote steden verenigd zijn, verklaart dat je dan ‘voor elk probleem wel een apart nummer op kunt richten’. ,,Als een verwarde buurman uw woning in de fik steekt, zou ik toch de brandweer bellen.’’

112 blijven bellen

Quote

Als een verwarde buurman uw woning in de fik steekt, zou ik toch de brandweer bellen

Ferd Crone, Burgemeester van Leeuwarden

Hoes pareert die kritiek. ,,Als het over hele acute problemen gaat, dan moet je gewoon 112 blijven bellen’’, geeft de burgervader toe. Met zorgen over een verwarde buurman, kun je volgens Hoes beter bij een ander nummer terecht. Heel veel mensen herkennen het volgens Hoes wel dat er ‘iemand in de wijk is die zich wat vreemd begint te gedragen en eigenlijk extra zorg nodig heeft’.

Zelf kreeg hij in zijn gemeente Haarlemmermeer een melding binnen over een demente man die zijn woning zó verwaarloosde dat ‘de ratten door de tuin liepen’. ,,De meldkamers in Nederland zijn over het algemeen al overbelast, die moet je daar niet voor bellen.’’

Blokhuis zegt geld toe voor het landelijk nummer, maar gaat niet in op de zorgen van de gemeenten. Zij vrezen dat er na 1 oktober geen financiën meer zijn voor de projecten die zij de afgelopen jaren op poten zetten, zoals beveiligde bedden, crisiszorg of speciaal vervoer.

Op de goede weg

De adviescommissie van Hoes benadrukt dat veel gemeenten op de goede weg zijn. ,,Er wordt aantoonbaar beter samengewerkt.’’ Zo belanden mensen met verward gedrag minder vaak in de cel, maar worden zij door speciale ambulances van straat geplukt. In Amsterdam, Assen en Zuid-Limburg rijden de zogenoemde ‘psycholances’ wel rond. ,,Leiden heeft sinds vorig jaar een psychische eerste hulp en de regio Tilburg heeft een straatdoktersteam.’’

Voormalig Volksgezondheidminister Edith Schippers sloot in 2012 een deal met de geestelijke gezondheidszorg, gemeenten en verzekeraars waarbij besloten werd het aantal bedden terug te brengen van 30.000 naar 20.000 in 2020. Doordat mensen vaker thuis wonen, lopen incidenten met verwarde personen mogelijk vaker uit de hand.

In 2017 kreeg de politie een recordaantal van 83.500 meldingen binnen over verwarde personen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012. Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg verklaarde eerder dit jaar in deze krant dat niet alleen het aantal, maar ook de ernst van de incidenten toeneemt. Zo gebruiken personen met verward gedrag geweld, tot doodslag aan toe, laten zij gasleidingen open staan met ontploffingen tot gevolg.