Blokkade klimaatactivisten loopt ten einde

Update / videoDe blokkade van klimaatactivisten op de Stadhouderskade in Amsterdam loopt ten einde. Een paar honderd betogers zitten nog bij het Rijksmuseum, waar ze in alle vroegte met hun protest begonnen.

In bussen worden ze nu afgevoerd naar een onbekende afgelegen bestemming elders in de stad. De ongeveer vijftig tentjes die ze hadden opgezet, zijn inmiddels weg.

De demonstranten zitten in een kring bij elkaar en worden onder gezang van protestliedjes door de Mobiele Eenheid een voor een meegenomen. Hoewel niet alle betogers meewerken, verloopt het beëindigen van de blokkade tot nu toe rustig. 

Burgemeester Femke Halsema heeft een noodbevel afgekondigd. Demonstranten die weigeren te vertrekken worden meegenomen en aangehouden. In totaal kwamen er zo’n negenhonderd activisten op de oproep van actiegroep Extinction Rebellion af. Meer dan negentig personen zijn aangehouden, van wie de eersten alweer op vrije voeten zijn.

Opgepakt

Verslaggever Raymond Boere is aanwezig bij het protest en doet hiervan verslag via Twitter, zie onderaan dit artikel.

De groep demonstreert sinds vanochtend op de Stadhouderskade maar had hier geen toestemming voor gekregen van burgemeester Halsema. Halsema heeft rond half vier vanmiddag speciale maatregelen afgekondigd om de demonstratie voor het Rijksmuseum te beëindigen. ,,De Amsterdamse driehoek roept de blokkeerders opnieuw om te vertrekken van de Stadhouderskade. Mensen die niet vrijwillig gaan worden met bussen verplaatst naar een afgelegen locatie binnen de gemeentegrens. ,,Aangezien een grote groep het verbod blijft negeren is de driehoek nu gedwongen tot bestuurlijke maatregelen over te gaan. Wel kunnen mensen tot 19.00 uur vanavond terecht op het Museumplein om te demonstreren’’, zo luidde de boodschap van Halsema.

,,Inmiddels verleent de nationale politie steun aan de politie eenheid Amsterdam-Amstelland. Het verplaatsen van de deelnemers aan de blokkade is gestart en zal naar alle waarschijnlijkheid tot in de avond duren.” 

Slaapzakken

Volledig scherm
Activisten van Extinction Rebellion worden aangehouden door de politie bij een blokkade op de Stadhouderskade voor het Rijksmuseum. De actievoerders trekken zich niets aan van het feit dat de blokkade is verboden door de gemeente. © ANP

Raymond Boere on Twitter

Ze mochten demonstreren op het museumplein, maar dat vindt deze activist geen optie; dit is een opstand, geen demonstratie. https://t.co/08SjaL8Psg

Eerder vanochtend had een woordvoerster van de politie gezegd dat de demonstranten nog de kans kregen om zelf te vertrekken en dat er dan niet zou worden ingegrepen. De milieuactivisten wilden echter een week op de Stadhouderskade blijven. Ze hebben zo’n vijftig tentjes opgezet, waarin ze kunnen overnachten, en er staan mobiele toiletten. Ze dragen ook rugzakken bij zich met slaapmatjes erin.

De demonstranten zingen en laten onder meer teksten horen als ‘climate justice now’. Ze dragen ook een groot spandoek en hebben bordjes bij zich met de tekst: ‘sorry dat we de weg blokkeren, maar dit is een noodgeval’. Ook hangen er borden met de teksten als: ‘we zijn zo weer weg, net als de aarde’. ,,We gaan pas weg als onze drie eisen worden ingewilligd’’, laat een woordvoerder weten. De actievoerders willen dat de waarheid wordt verteld over het klimaat. De netto-uitstoot moet in 2025 op nul staan, en er moet een burgerraad worden opgezet om dit mogelijk te maken.

De politie is met een aantal ME-busjes aanwezig. Agenten begonnen na de eerste waarschuwingen de activisten - waarvan velen met armen en benen in elkaar gehaakt op de grond zijn gaan zitten - een voor een te benaderen. Ze worden gevraagd te vertrekken en zo niet, dan meegenomen en aangehouden. De politie is overgegaan tot ontruiming van het gebied en heeft nu al tientallen aanhoudingen verricht. ,,Wie blijft, wordt aangehouden’’, aldus de politie. Er mag indien nodig ook geweld worden gebruikt. De arrestanten gaan naar een cellencomplex. 

Agenten hebben de omliggende straten bij de Stadhouderskade afgesloten. De activisten hadden geen toestemming van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam om op deze plaats actie te voeren. Als alternatieve locatie is het Museumplein voorgesteld. Tientallen andere actievoerders zijn inmiddels daarheen gegaan om hun protest voort te zetten. Een andere groep sympathisanten is weggedreven door de politie maar zit en ligt nu verderop op straat. 

Lees door onder de tweet.

Extinction Rebellion Amsterdam on Twitter

Are we gonna fight for it? Yes! Are we gonna get it? Yes! #ClimateJustice #RebelWithoutBorders #ExtinctionRebellion Amsterdam rocks. #RebelForLife #ClimateCrisis https://t.co/uZRn2FQfId

Wereldwijd

Volledig scherm
Activisten van Extinction Rebellion blokkeren in de vroege ochtend de Stadhouderskade voor het Rijksmuseum. De actievoerders trekken zich niets aan van het feit dat de blokkade is verboden door de gemeente. © ANP

De Nederlandse overheid doet volgens Extinction Rebellion niet genoeg tegen de klimaat- en ecologische crises. De groep wil dat de overheid de klimaatcrisis erkent en van daaruit meer doet om haar eigen burgers en al het leven op aarde te beschermen. 

Voor vandaag zijn wereldwijd acties aangekondigd. In andere steden in de wereld, zoals Berlijn, Madrid en Londen, worden op dit moment ook protesten uitgevoerd door in totaal duizenden betogers. In de Britse hoofdstad zijn vanochtend al 21 mensen gearresteerd, laat de politie daar weten. Zij blokkeerden een brug bij Westminster en sloten meerdere straten af. In Berlijn houden zo’n duizend activisten een groot verkeersplein middenin de stad bezet. En in Madrid blokkeren ongeveer 200 mensen de Castellana. Dat is een van de drukst straten van de Spaanse hoofdstad. De politie probeert daar de activisten uit elkaar te halen.

Ook in Australië en Nieuw-Zeeland werden tientallen mensen opgepakt. Dat gebeurde in onder meer Wellington, Sydney en Brisbane.

Lees hier het interview met de oprichter van Extinction Rebellion terug: ‘Massaal de straat op anders vallen er straks zes miljard hongerdoden, we’re fucked!’ (Premium)

Kijk naar de beelden van vanochtend: 

Volledig scherm
Activisten van Extinction Rebellion blokkeren in de vroege ochtend de Stadhouderskade voor het Rijksmuseum. © ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Extinction Rebellion Amsterdam on Twitter

Rebellen aangekomen op Stadhouderskade! #ExtinctionRebellion Tell the truth! #actnow https://t.co/aVbFWlPzjO