Blokkeeractie tegen Sinterklaasjournaal op Mediapark

videoTegenstanders van Zwarte Piet hebben vanochtend actie gevoerd tegen het Sinterklaasjournaal. Ze blokkeerden een uur lang een loopbrug op het Mediapark in Hilversum  als protest tegen de NTR, de makers van het Sinterklaasjournaal. 

De actievoerders blokkeerden de loopbrug van het station naar het Mediapark en droegen een spandoek met de tekst: ‘NTR komt niet over de brug'. Medewerkers van de omroepen op het Mediapark moesten daarom omlopen. Politie probeerde de actievoerders aan de kant te krijgen zodat mensen weer door de loopbrug heen konden, na een uur stopten de actievoerders hun protest.

De demonstranten stellen dat de NTR de kleur van Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal, dat vanavond begint, niet snel genoeg verandert.  Zij vinden Zwarte Piet een ‘racistische karikatuur’ en stellen dat de NTR twaalf jaar geleden al regenboogpieten introduceerde, maar daarna ‘het afschaffen van Zwarte Piet alleen maar  heeft vertraagd'. Er is ieder jaar discussie over de kleur van de Pieten in het Sinterklaasjournaal. De NTR kondigde dit jaar aan dat er alleen roetveegpieten te zien zouden zijn. Maar, zo bleek in een latere toelichting, die Pieten kunnen ook zo vaak door de schoorsteen zijn gegaan dat ze helemaal zwart zijn. 

Morgen dient er ook een kort geding, van een andere groep actievoerders, tegen de Landelijke Intocht van Sinterklaas. Die is zaterdag in Zaanstad. Voor tijdens die intocht zijn inmiddels al vier demonstraties aangekondigd: twee van tegenstanders van Zwarte Piet en twee van voorstanders.

Volledig scherm
© PR
Volledig scherm
Stefan de Walle als Sinterklaas en presentatrice Dieuwertje Blok in de studio van Het Sinterklaasjournaal. © ANP Kippa

Dit vinden onze ministers van Zwarte Piet:

  1. LIVE | D66 en PVV botsen over vorming Europees leger: ‘Miljarden in bodemloze put’

    LIVE | D66 en PVV botsen over vorming Europees leger: ‘Miljarden in bodemloze put’

    Hoewel VVD’er Mark Rutte en FvD-leider Thierry Baudet doen voorkomen alsof de Europese Verkiezingen vooral om hun partijen gaan, is de strijd met de overige kandidaten allerminst gestreden. Zo staat de PvdA in een van de slotpeilingen boven Forum en lijkt ook GroenLinks winst te gaan boeken. De twaalf lijsttrekkers voor het Europees Parlement gaan vanavond voor de laatste keer met elkaar in debat, voorafgaand aan het debat tussen Rutte en Baudet. Mis niks met ons liveblog.