Volledig scherm
Boegbeeld Jenny Douwes van de blokkeerfriezen. © ANP

Blokkeerfriezen lopen binnen met doneeractie

160.000 euroDe blokkeerfriezen kunnen wel tot aan de Hoge Raad procederen. Er wordt een enorme hoeveelheid geld ingezameld via doneeractie.nl. Er is inmiddels zo'n 160.000 euro binnen om de kosten van een hoger beroep te dekken.

Het geld is bestemd voor de juridische kosten die een hoger beroep met zich meebrengt. De 34 blokkeerfriezen , de mensen die vorig jaar de A7 blokkeerden om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, kregen vrijdag taakstraffen van de rechter. Boegbeeld Jenny Douwes kreeg 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf.

Veel donaties worden vergezeld van steunbetuigingen. Van ‘Bedankt namens mijn kinderen voor jullie inzet voor het behouden van deze mooie Nederlandse kindertraditie!’ tot commentaar over ‘linkse rechters’ die hun ‘macht misbruiken'.  

Gemiddeld geven de veelal anonieme donoren twee tientjes. Maar er zijn ook forsere schenkingen. Zo geeft ene Gerrit 1500 euro met de woorden: ‘Dank voor het beschermen van onze Nederlandse cultuur’. Op de Facebookpagina van de actie wordt ook schande gesproken van het feit dat wetsovertreders zoveel geld krijgen. En mensen vragen zich af wat er gaat gebeuren met het kapitaal. Sommigen vinden dat de blokkeerfriezen die samen tot 4500 uur taakstraf veroordeeld werden, het ook wel mogen gebruiken om gederfde inkomsten mee te compenseren.

Eerder werd via de site ook al geld ingezameld voor de juridische kosten van de groep Friezen. Die pot van 43 mille is leeg, zeggen initiatiefnemers Robin van Prattenburg en Jenny Douwes, vandaar de nieuwe inzamelingsactie. 

‘Racistische intocht’

Het proces van de blokkeerfriezen is niet de enige juridische procedure over het uiterlijk van Zwarte Piet. Volgende week arriveert de goedheiligman uit Spanje in ons land. Dinsdag dient er een kort geding bij de rechtbank in Haarlem om de volgens de initiatiefnemers ‘racistische landelijke intocht' te verbieden en tot nu toe hebben vier actiegroepen aangekondigd dat ze in Zaanstad, waar de Sint voet aan wal zet, gaan demonstreren.

De stichting Majority Perspective daagt onder meer de NTR, die de tv-uitzending verzorgt, en burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, waar de intocht volgende week is, voor de civiele rechter. Ook het Commissariaat voor de Media, de Staat, Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision zijn gedagvaard.

Van de vier actiegroepen die zich hebben gemeld in Zaanstad, zijn er twee pro- en twee anti-Zwarte Piet, liet een gemeentewoordvoerder weten. Wie wil demonstreren moet dat uiterlijk 72 uur van tevoren bij de gemeente aangeven. Tijdens de intocht gelden strikte regels. Zo wordt het gebied waar de Sint aankomt afgezet met hekken en moeten toeschouwers eerst langs een jassen- en tassencontrole via toegangspoortjes. De actiegroepen krijgen plekken toegewezen die ver uit elkaar liggen. Dit om confrontaties te voorkomen. Het kinderfeest vergt de inzet van 600 agenten.

Verder heeft de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) acties aangekondigd in zeker achttien plaatsen bij de lokale intochten van de goedheiligman. 

‘Blokkeerfriezen’ krijgen 120 tot 240 uur taakstraf. Bekijk hieronder de beelden: