Volledig scherm
Jenny Douwes voorafgaande de uitspraak in de rechtszaak rond de A7-blokkade vandaag. © ANP

Blokkeerfriezen willen in hoger beroep

De 34 blokkeerfriezen die vanmiddag zijn veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen willen in hoger beroep gaan. Dat schrijven initiatiefnemer Jenny Douwes, de 33 andere demonstranten en inzamelaar Robin van Prattenburg op Facebook.

De veroordeelde blokkeerfriezen willen via crowdfunding geld ophalen voor het financieren van het hoger beroep. De uitspraak viel hen ‘behoorlijk zwaar', schrijven ze. Ze vinden de straffen ‘fors’. ‘Daarom hebben de Friezen besloten om in hoger beroep te gaan. Echter is de vorige pot leeg. Het zou fantastisch zijn, en wellicht noodzakelijk om tot een goede uitkomst te komen, om een groot bedrag op te halen zodat de advocaten hun cliënten zo goed mogelijk kunnen bijstaan en vertegenwoordigen.’

Kort voor middernacht, zo'n twee uur nadat de actie was aangekondigd, was er ruim 5300 euro ingezameld.

Of ze daadwerkelijk in hoger beroep gaan, is nog niet duidelijk. Advocaat Tjalling van der Goot die 33 van de 34 mensen bijstaat zei vanavond laat ‘de tijd te nemen voor die beslissing’.

Woede

De 34 Friezen werden vandaag veroordeeld voor het blokkeren van de A7 bij de Sinterklaasintocht in Dokkum vorig jaar. De rechter in Leeuwarden oordeelde dat ze zonder uitzondering strafbaar zijn. Er zijn volgens de rechtbank fundamentele rechten van demonstranten geschonden. De Friezen uitten na afloop al hun onvrede. 

Jenny Douwes, die als boegbeeld fungeert, werd vandaag schuldig bevonden aan opruiing en kreeg de zwaarste straf: 240 uur taakstraf en 1 maand voorwaardelijk. Het grootste deel van de Friezen kreeg een taakstraf van 120 uur. 

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”