Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Blunder OM groter dan gedacht: foto kroongetuige Nabil B. nog veel vaker verspreid

Een politiefoto van kroongetuige Nabil B. is door het Openbaar Ministerie (OM) nog veel vaker verspreid dan aanvankelijk gedacht. Nu blijkt dat zijn foto niet één keer per ongeluk is meegestuurd, maar op nog drie plekken in het omvangrijke liquidatieproces Marengo voorkomt. Nabil B. is kroongetuige in de zaak tegen ’s lands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi.

Volledig scherm
De door de politie gezochte crimineel Ridouan Taghi. © Politie

Uit een vandaag door het OM verstuurde mail aan betrokkenen blijkt dat de foto van de kroongetuige nog vaker aan het dossier is toegevoegd. ,,Inmiddels is gebleken dat er abusievelijk nog meer foto’s van de kroongetuige in het dossier zijn gevoegd,” schrijft een justitiefunctionaris. Het gaat om dezelfde foto als in het eerste geval, maar het OM is er nu achter gekomen dat deze in nog eens drie verschillende proces-verbalen voorkomt. Het OM erkent dat de gewraakte foto nog vaker is meegestuurd.

,,Er is onbedoeld een fout gemaakt”, stelt OM-woordvoerder Wim de Bruin desgevraagd. Nadat De Telegraaf twee weken geleden de foto geblurd publiceerde heeft het OM alle dossiers opnieuw doorgepluisd, stelt De Bruin. ,,Daarop hebben we opnieuw een terugroepactie in gang gezet.”

Zwaarbeveiligd

De foto van de zwaarbeveiligde kroongetuige is door de fouten van het OM terechtgekomen bij de advocaten van de in totaal twaalf verdachten in de omvangrijke zaak tegen de bende van Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Zij worden verdacht van verschillende moorden in de Utrechtse en Amsterdamse onderwereld. De twee zijn zelf op dit moment nog voortvluchtig en het OM heeft een recordbedrag van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot hun aanhouding.

De twee worden ook gezien als opdrachtgever voor de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. Deze volstrekt onschuldige broer werd nog geen week nadat Nabil werd gepresenteerd als kroongetuige vermoord. Nabil B. heeft ongeveer veertig zeer belastende verklaringen afgelegd over Taghi’s organisatie, waartoe hij zelf ook behoorde.

Quote

Niemand heeft zijn vinger opgestoken en gezegd: ‘Is dit wel ok?’

Advocaat van de kroongetuige

Met het oog op de veiligheid wil het OM dat de betrokken advocaten de foto teruggeven aan het OM. Daardoor zou het risico op verdere verspreiding minder worden, meent het OM. Niet alle advocaten geven vooralsnog gehoor aan het klemmende verzoek. ,,Deze foto kan voor ons noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van eigen onderzoek. Als we die foto daarvoor gebruiken, zullen we dat uiteraard heel behoedzaam en zorgvuldig doen. Alles afwegend vinden wij ons belang zwaarder wegen dan de belangen van het OM,” zei advocaat Nico Meijering al eerder. Het OM toont zich daarover teleurgesteld. ,,Als mensen daartoe niet bereid zijn, dan moeten we het daar helaas mee doen.”

Veiligheid

De advocaat van de kroongetuige wil inhoudelijk niet reageren, maar verwijst naar zijn reactie twee weken geleden tijdens de laatste zitting. ,,Talloze politiemensen en mensen van justitie zijn betrokken bij de verspreiding van die dossiers. Niemand heeft zijn vinger opgestoken en gezegd: ‘Is dit wel ok?’. Het is niet de eerste keer dat het Openbaar Ministerie meer oog heeft voor de opsporing dan voor de veiligheid van de familie.” 

Volgens het OM was de moord op Reduan ‘een directe en afgrijslijke reactie op het feit dat Nabil B een kroongetuige is geworden.’ Hij werd vorig jaar doodgeschoten in Amsterdam. Bekijk de video hieronder:

  1. Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudingen na uit de hand gelopen boerenprotest

    Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudin­gen na uit de hand gelopen boerenpro­test

    De politie in Groningen heeft, naar aanleiding van de incidenten rond het boerenprotest van gisteren, twee nieuwe aanhoudingen verricht. Het gaat daarbij om bestuurder die tegen de deur van het provinciehuis aanreed en de bijrijder van een boze boer die met zijn tractor door meerdere hekken reed en daarmee omstanders in gevaar bracht. Die bestuurder is nog niet aangehouden. In totaal zitten nu drie personen vast.